Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. november 2003 kl 23.10 Dok1: På vei bort

Veien hjem med aldersdemens

Aldersdemente Robert og kona Aud. Hun har fått en mann som er helt hjelpeløs. (Limelight Film&TV AS)
Aldersdemente Robert og kona Aud. Hun har fått en mann som er helt hjelpeløs. (Limelight Film&TV AS)
Dok1 viser en sterk dokumentar om mennesker som "mister" sin ektefelle eller mor til sykdommen demens. Det er en varm film om mennesker i en vanskelig situasjon.

Den norske dokumentarfilmen går nær inn på de pårørende – tre modige ektefeller og en voksen datter – av demenssyke. Slektningene deler av sine erfaringer, følelser og tanker for at andre i samme situasjon også skal vite at de ikke er alene.

Rørende, gøy, vondt
Vi får følge med dem i hverdagen og se hvordan de forholder seg til den som er syk, og hvordan de mestrer situasjonene som oppstår. Vi får oppleve rørende, morsomme og vonde øyeblikk i deres liv.

To hundre tusen
Det er ca. 200 000 nordmenn med en ektefelle eller forelder som har en demenssykdom. En demenssykdom rammer også de pårørende hardt. Mange sliter med omsorgsansvar, og med følelser av sinne, avmakt, sorg og fortvilelse. Det tar ofte lang tid for en pårørende å godta sykdommen, både intellektuelt og følelsesmessig.

Publikums reaksjoner
Dokumentaren om aldersdemens er vist mange steder i Norge og har vekket sterke reaksjoner. Folk ler og gråter om hverandre. Mange kjenner seg igjen, mange sier at filmen har hjulpet dem stort. Også seere uten demente i den nære familien reagerer sterkt på filmen.

Suzanne Schönkopf har regissert dokumentaren om aldersdemens. Den er produsert av Limelight Film&TV AS i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen og Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens.

Innkjøpt norsk program
Manus og regi: Suzanne Schönkopf
Produksjon: Limelight Film&TV AS
Kontaktperson i programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36