Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. september 2003 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Kampen mot laksedøden

Programleder Kari Toft med en glinsende sjøørret
Programleder Kari Toft med en glinsende sjøørret
"Ut i naturen" besøker i kveld den flotte fiskeelva Rana i Nordland bare noen dager før elva blir en rennende kirkegård. For at elva skal bli fri for lakseparasitten Gyrodactylus salaris må den rotenonbehandles. All fisk som ikke er tatt opp av elva vil da dø.

Vi blir med programleder Kari Toft til Mo i Rana, til de flotte og rike fiskeelvene Røssåga og Rana som om få dager forvandles fra en elv med mengder av stor, flott fisk, til en rennende kirkegård. Der arbeider frivillige entusiaster med å redde så mange glinsende individer som mulig av den friske og smittefrie sjøørreten. Fisk blir tatt opp av elvene og kjørt til innhegninger i fjorden, hvor de skal passes på til rotenonbehandlingen er ferdig og faren over. All fisk som ikke er tatt opp av vannet av hjelpende hender, kommer til å dø. Det er prisen for at elva skal bli fri for lakseparasitten, og for at villaksstammen skal overleve.

Nye metoder
Forhåpentligvis blir det snart slutt på slike brutale inngrep i elvenes økosystemer. Forskere driver nå spennende forsøk med aluminium i kampen mot parasitten Gyrodactylus salaris. Ved å tilføre aluminium i vassdraget, er det parasitten som dør først, mens alt annet liv består. Metoden har vist lovende resultater i laboratorium, men virker det i elva? "Ut i naturen" er med forskerne i den smittede Batnfjordselva i Møre og Romsdal, og følger det spennende forsøket. Virker behandlingen i en stor fiskeelv slik at parasitten dør uten at fisk og annet liv går tapt? Kanskje kan villaksstammen reddes uten dystre dødsscener i elvene.

"Ut i naturen" byr også på pikant sopp for frisinnede, og som vanlig blir det konkurranse og videoer fra seerne. Den beste vil på slutten av året vinne en tur for to til Krüger nasjonalpark i Sør-Afrika.

Egenprodusert naturprogram
Programleder Kari Toft
Prosjektleder Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83