Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. november 2008 kl 23.15 Lydverket

Helt frelst!

Glasvegas er med i Lydverket, som denne gang handler om populærmusikk og religion. (Foto: SonyBMG)
Glasvegas er med i Lydverket, som denne gang handler om populærmusikk og religion. (Foto: SonyBMG)
Religion og musikk har alltid hørt sammen, men hva skjer i samspillet mellom religioner og populærmusikk - der verdisynene ofte kolliderer?

Ice Cube er en av gangsta-rap’ens gudfedre. Vold, aggresjon og kriminalitet er velkjente elementer i tekstene hans. Men siden midten av 90-tallet har Ice Cube også vært en troende muslim, og han sier selv at Gud nå entrer inn i 90 prosent av alle tekster han skriver.

Tidligere programleder i Lydverket, Mona B. Riise, har møtt både Ice Cube, Busta Ryhmes og Talib Kweli for å finne ut hvor stor rolle islam egentlig spiller i dagens hiphop. Vi får også møte den unge L.A.-rapperen Manifest One, som tar oss med i moskeen og forteller hvorfor hiphop har fått ham til å bli mer interessert i sin egen religion.

Brooklyns indie-menighet
De siste årene har New York-bydelen Brooklyn pøst ut en lang rekke fantastiske band og artister. MGMT, Vampire Weekend, Matt&Kim, Yeasayer og Chairlift har vært med på å gjøre Brooklyn til en av de hippeste og mest vitale bydelene i New York.

Her har også ekteparet Vito og Monique Aiuto funnet seg til rette, både som eiere av en presbyteriansk menighet og som bandet The Welcome Wagon. Men kan de klare å frelse sine med-Brooklynites både spirituelt og musikalsk?

Mormoneren i The Killers
Med mormoneren Brandon Flowers som sterk frontfigur, kunne The Killers funnet seg en plass i den store samlebagen for kristenrock. Men i stedet har de blitt et av verdens største rockeband og slipper snart album nummer tre.

Men hvor mye religiøse under- og overtoner klarer Flowers å snike inn i tekstene til The Killers?

Juleplate fra Glasvegas
Hvorfor i all verden har et av årets mest kritikerroste band brukt deler av høsten i en katedral i Transylvania for å spille inn noe så potensielt karrieredrepende som en juleplate? Men med titler som "Fuck You, It’s Over" aner vi at dette ikke blir en standard sukkersøt affære.

Ingerid Stenvold har møtt bandet for å finne ut hva slags juleplate Glasvegas har begått!

Om Lydverket
Lydverket er inne i sitt syvende år som NRKs musikkjournalistiske flaggskip. Ny programleder for sesongen er Ingerid Stenvold.

Lydverket er også et radioprogram, og kan høres på NRKP3 mandag-onsdag 18:00-20:00. Programleder er Ruben Gran.

Egenprodusert musikkmagasin (2008)
Programleder: Ingerid Stenvold
Kontakt redaksjonen: Vivi Stenberg, vaktsjef: 23 04 84 21
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18/918 44 239
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside