Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 30. januar 2002 kl 20.55 Niern: Mother night - den siste frie amerikanar

Mørk humor om nazisme

Vi befinner oss under den andre verdenskrig i Tyskland. Hver uke er amerikaneren Howard W. Campbell jr. på lufta med et radioprogram som inneholder rikelig med nazipropaganda. Men Campell er ingen Hitler-sympatisør, snarere tvert imot, for bak propagandaen vet han at det skjuler seg kodete meldinger til de amerikanske styringsmaktene.

Skuespillforfatteren Howard W. Campbell jr. (NIck Nolte) har bodd mange år i Tyskland. Campell er ikke politisk anlagt, og når han likevel av og til "flørter" med naziledere, er det fordi de er VIP'er som ferdes i samme miljø som han. Campbell er ikke interessert i stort annet enn å skrive og i sin kjære kone Helga (Sheryl Lee).

En dag henvender en mann ved navn Frank Wirtenan (John Goodman) seg til Campbell. Wirtenan er i den amerikanske etterretningstjenesten, og han vil at Campbell skal ta på seg et uvanlig oppdrag: En stilling som radioreporter som sender nazipropaganda utover eteren. Den skjulte informasjonen bak propagandaen skal hjelpe de amerikanske styrkene i krigen.

Campell sier ja til oppdraget, og suksessen lar ikke vente på seg. Han gjør det svært bra - litt for bra, skal det vise seg. På en så overbevisende måte gir han seg ut for å være nazisympatisør at det, verken nå eller senere, blir umulig for ham å overbevise folk om at han ikke er nazist.

15 år senere bor Campbell i New York City alene. En dag trykker en rasistisk tabloidavis en historie om ham, og i 1961 befinner han seg bak lås og slå.

Satire og mørk humor
Filmen bygger på en roman av den amerikanske forfatteren Kurt Vonnegut jr. som selv satt som krigsfange i Dresden i 1945. Hans hovedverk, "Slaughterhouse five; or the Children's Crusade ("Slaktehus 5, eller barnekorstoget") handler om forfatterens erfaringer fra denne tiden.

Satire og mørk humor kjennetegner forfatterens romaner. I "Mother Night" er det Howard Campbell jr. som Vonnegut bruker som talerør for denne stilen, ypperlig overført til lerretet av Nick Nolte.

Amerikansk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Mother Night
Regi: Keith Gordon
I rollene: Nick Nolte, Sheryl Lee, Alan Arkin
Pressekontakt:Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36