Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 1. juni 2005 kl 21.25 Niern: Gun Crazy

Lidenskap for våpen – og hverandre

Annie (Peggy Cummins) og Bart (John Dall) har en lidenskap for hverandre – og våpen (Foto: United Artist)
Annie (Peggy Cummins) og Bart (John Dall) har en lidenskap for hverandre – og våpen (Foto: United Artist)
Bart og Annie er lidenskapelig tiltrukket av hverandre – og av våpen. Sammen drar de på forbryterturné. Annie er hjernen, og Bart er mannen på avtrekkeren.

Bart (John Dall) og Annie (Peggy Cummins) møtes på et tivoli hvor Bart slår Annie i en skytekonkurranse. Det er kjærlighet ved første blikk til tross for at de to er svært ulike typer. Riktignok er de begge temmelig forstyrret, men mens Bart er en svak personlighet, er Annie både sterk og aggressiv – og desto mer farlig. Hun er ikke god til å skyte – det er derimot Bart som alltid har elsket våpen.

I tiden som kommer, begår de tyveri sammen, før de myrder noen med kaldt blod i et bankran. På flukt fra loven må de to elskerne og gangsterne flere ganger se døden i øynene....

Om filmen
"Gun Crazy" fra 1949 blir ofte sammenlignet med "Bonnie and Clyde", som kom nesten tjue år senere. Men "Gun Crazy" er på mange måter en mer dristig film. Erotikken mellom Bart og Annie er levende, nesten dyrisk, skildret, og når det gjelder det visuelle, gikk regissør Joseph H. Lewis nye veier. Blant annet gjelder det den berømte ransekvensen som ble tatt i ett opptak fra baksetet på en bil. Dette bidro til å gjøre filmen nyskapende og fortellingen mer effektiv.

Amerikansk film noir (1949)
Originaltittel: "Gun Crazy"
Med John Dall, Peggy Cummins, Berry Kroeger, Morris Carnovsky, Anabel Shaw, Russ Tamblyn
Regi: Joseph H. Lewis
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78