Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 1. november 2008 kl 19.55 "Nordkaperen" seiler i Indonesia

Religion og kunst på Bali


"Nordkaperen" seiler i Indonesia: Asbjørn og Troels får se hvordan maleren Nyoman Gunarsa arbeider. (Foto: Mikael Ib Hansen, DR)
"Nordkaperen" kommer til Bali, og besetningen får oppleve øyas spesielle kultur. Familien Kløvedal møter flere kunstnere, og de får se at livet på Bali er sterkt preget av religionen.

Bali har sin egen avart av hinduismen som de kaller "det hellige vanns religion". Religionen betyr mye for balineserne, og det er viktig å ofre til gudene. Hele livet er en lang seremoni, og hver familie har et hjem med hel tempelgård, De ofrer både til de gode og de onde gudene.

Når man er kremert på Bali, går sjelen til et av Balis hovedtempler, så går den til landsbyens tempel. Derfra vandrer den til familiens tempel. Hit går familien for å søke råd hos sjelen til den døde.

Kunst, musikk og kultur
Kaptein Troels møter dansken Jan Bredsforff, som vokste opp i Cambrigde, der faren var professor. Jan var en av de første vestlige som kom inn i Kina tidlig på 60-tallet. Han har skrevet flere viktige bøker om Kina, men han er også skjønnlitterær forfatter og oversetter. Han forteller om hvordan han kom til Bali, og om menneskene som bor der og deres spesielle kultur.

Bali er berømt for malerkunsten, og har vært inspirasjonskilde for mange utenlandske kunstnere. Flere kunstnere har hatt stor betydning for Balis historie.

Maleren Lempad var arkitekt og har utsmykket øyas palass. Han begynte å male da han var 60 år, og er kjent over hele verden. Han døde i 1989, 116 år gammel.

Maleren og musikeren Walter Spies, som er født i en tysk diplomatfamilie i Moskva i 1895, har hatt stor betydning for Bali. Han startet en kunstskole som utviklet malekunsten som Bali er kjent for.

Det blir også besøk hos kunstneren Nyoman Cenlinced som skjærer i tre og hugger i sten. I tillegg er han danser i palasset.

Bading og dykking
Ved Balis nordkyst ligger "Nordkaperen" i vindstille med vakker utsikt til Balis store vulkaner Agung og Batur. Et morgenbad her er en nytelse, og dessuten en fin anledning til å sjekke skroget på skuta utvendig.

17 sjømil mot vest ligger det en liten øy som er en nasjonalpark. Dit går turen videre for å dykke mellom korallrev i det krystallklare vannet.

Om serien
Troels Kløvedal besøkte Indonesia på sin første jordomseiling på 70-tallet. I 2006 dro han tilbake, og vi får oppleve livet til sjøs, den fargerike indonesiske kulturen og den imponerende naturen i det sørøstasiatiske farvannet.

I seks tv-programmer har han utforsket Indonesias øyer, hovedstaden Jakarta, landets fryktinngytende vulkaner, eksotiske dyre- og planteliv, dets fascinerende folkeferd og kultur - og ikke minst de mange dansker som i tidens løp har valgt å slå seg ned i Indonesia.

Kløvedal forteller også levende om Indonesias historie fra islams inntreden på 1200-tallet og frem til i dag.

De som er ombord
Besetningen på Nordkaperen består av sønnen Asbjørn (8), datteren Gurli Marie (25), hustruen Else Marie og styrmann Thomas, som har seilt med Troels på verdenshavene i seks år.

På turen i Indonesias farvann har de med seg kameramannen Mikael Ib og lydmannen Paul fra Danmark Radio, som begge må sies å være på sitt livs opplevelsesreise.

Dansk dokumentar i seks deler (2006)
Originaltittel: Kløvedal i Indonesien (5:6)
Produsert av Danmarks Radio
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 997 97 743
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no