Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. mai 2004 kl 19.30 Schrödingers katt: Kloning av mennesker

Terapeutisk kloning

Gry Molvær og Gry Molvær i Schrödingers Katt (Foto: Cathrine Dillner Hagen, manipulert av Erik Bull)
Gry Molvær og Gry Molvær i Schrödingers Katt (Foto: Cathrine Dillner Hagen, manipulert av Erik Bull)
Å klone menneskeembryoer er noe av det mest kontroversielle som skjer innenfor bioteknologien. Slik forskning er ikke tillatt her i landet, men i kveldens Schrödingers spesial følger vi forsøkene til den amerikanske forskeren Jose Cibelli. Han ønsker ikke å skape nye mennesker, men bruker kloning for å helbrede syke.

Den som håper å bli hjulpet av Cibellis forskning, er Judson Sommerwille. Han var tidligere en svært aktiv person som deltok i flere idrettsgrener, men som 29-åring brakk han ryggen i en ulykke. Siden har han vært lam fra livet og ned. For å bli frisk må han utvikle nytt nervevev rundt skadestedet i ryggen, og det kan ikke en voksen menneskekropp gjøre.

På vårt tidligste utviklingstrinn, da vi var embryoer, kunne vi det. Embryoet inneholder nemlig noen spesielle celler som kalles embryonale stamceller. De har den fantastiske egenskapen at de kan utvikle seg til alle kroppens spesialiserte celler. De kan bli til hjerte, lunger, nese, øyne – alt på mennesket, også nervevev. Det Cibelli ønsker er å gjenskape deler av Judsons ryggmarg ved hjelp av slike stamceller, og for å få tak i stamceller bruker han en metode som kalles terapeutisk kloning.

Noen er redde for at metoden ikke vil stoppe ved å klone stamceller, men at man vil la det utvikle seg til et barn. Selv om det ville være å gjøre et svært sprang, frykter mange at det vil komme krav som i enkelte tilfeller kan bli vanskelig å stå i mot. I programet møter vi f eks en familie med en liten gutt som ble alvorlig hjerneskadet under fødselen. Han kommer neppe til å leve til han er ti år, og derfor vil hans far gjerne få klonet ham.

Om Schrödingers katt
Det populærvitenskapelige programmet med programleder Gry Molvær som programleder, har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap.

Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Presse: Erik Bull , tlf 73881661 mob. 99599760