Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 25. mars 2009 kl 19.55 330 skvadronen

Livløs klatrer

330 skvadronen må rykke ut til et av landets farligste område - Trollveggen. (Foto: Mediacircus TV)
330 skvadronen må rykke ut til et av landets farligste område - Trollveggen. (Foto: Mediacircus TV)
En livløs klatrer er observert midt i Trollveggen, og et Sea King-helikopter fra 330 skvadronen rykker ut. Klatreren viser ingen tegn til liv, og redningsmannskapet er overbevist om at han er død.

Det er en gruppe turister som har observert fjellklatreren midt i Trollveggen. Han har ikke beveget seg på mange timer. Når 330 skvadronen fra Ørlandet kommer frem til Trollveggen, har klatreren hengt urørlig i 6 timer. Risikoen for steinsprang gjør operasjonen svært risikabel.

Livsfarlig område
Trollveggen er regnet som et av landets farligste områder for redningsarbeid på grunn av faren for steinsprang. Redningsmannskapet må sammen finne ut om de tar sjansen på å gjennomføre oppdraget. De er også overbevist om at mannen er død.

Mister kniven
Allikevel bestemmer de seg etter nøye overveielser for å hente klatreren. Operasjonen må gjøres raskt for å unngå stein i rotoren. Det kan få helikopteret til å havarere og sette hele mannskapet i livsfare. Helikopteret går så nært fjellveggen som mulig uten å få rotoren inn i fjellveggen, og redningsmannen heises 70 meter ned. Nede ved klatreren ser redningsmannen at klatreren fortsatt ikke viser noen tegn til å ha overlevd. Idet redningsmannen skal kutte av tauene klatreren henger i, mister han kniven.

Ny ulykke
Like etter mannskapet har ankommet Golsfjellet, tikker det inn en melding. En skiløper har falt ned en skrent og skadet seg kraftig. Røde Kors ankommer stedet, men klarer ikke å frakte mannen ned, og trenger bistand fra Sea Kingen.

Om serien
I åtte episoder får vi ta del i arbeidsdagen til Luftforsvarets redningstjeneste. Vi følger 330 skvadronen ut på farefulle oppdrag – både til fjells, til lands og til vanns. Ofte står det om liv og død, så når alarmen går teller hvert eneste sekund.

Norsk dokumentarserie i åtte deler (2008)
Produsert av: Mediacircus TV for NRK
Produsent: Eldar Nakken tlf. 901 44 922
Kontaktperson Forsvaret: Anne-Hilde Hagen, tlf 474 88 669
Pressekontakt: Mette K. Skjong, tlf. 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900