Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 13. desember 2008 kl 23.35 Nattkino: Hotel Rwanda

En hverdagshelt av de store

Hotelldirektøren Paul Rusesabagina (Don Cheadle) må først redde sine barn (Foto: Miracle Pictures/Seamus)
Hotelldirektøren Paul Rusesabagina (Don Cheadle) må først redde sine barn (Foto: Miracle Pictures/Seamus)
For 14 år siden, da Rwanda opplevde det verste folkemordet i Afrika i moderne tid, lovte én mann å gjøre alt som sto i hans makt for å beskytte sin familie. Han samlet til slutt nok mot og styrke til å redde mer enn 1200 mennesker fra den sikre død.

Filmen forteller den rørende og sanne historien om hverdagshelten Paul Rusesabagina. I all hemmelighet brukte hotelldirektøren sin posisjon for å skjule over 1000 flyktninger under borgerkrigen. Mens resten av verden lukket øynene for det som skjedde i Rwanda, åpnet Paul sitt hjerte . Han er et levende bevis på at man med ekte medmenneskelighet og omtanke kan utrette mye.

"Hotel Rwanda" er en engasjerende film om en autentisk afrikansk Oscar Schindler – hutuen Paul Rusesabagina. Han reddet livet til 1200 tutsier ved å holde dem innenfor området til luksushotellet "Mille Collines", som han var bestyrer for. Paul var selv hutu, mens kona, Tatania, var tutsi. Et slikt blandingsekteskap var ekstremt vanskelig.

Mens konflikten utvikler seg, forverres situasjonen for tutsiene time for time. Den "perfekte" hotellmannen må først og fremst redde sin kone og deres tre barn, men det ender opp med at han må gi husrom til over 1200 tutsier. Sannhetens øyeblikk kommer den dagen FN-soldatene skal evakuere hotellgjestene, og får beskjed om kun å ta med seg hvite.

FNs øverstkommanderende, oberst Oliver, har et bittert budskap å komme med: "De er ikke engang niggere, de er bare afrikanere". Obersten redegjør videre for at verdenssamfunnet har valgt å se en annen vei, mens hutumilitsen hogger tutsiene ned for fote.

Filmen er sendt tidligere.

Britisk/italiensk drama (2004)
Originaltittel: "Hotel Rwanda"
Med Don Cheadle (Paul Rusesabagina), Sophie Okonedo (Tatania Rusesabagina), Nick Nolte (oberst Oliver), Joaquin Phoenix (Jack), Desmond Dube (Dube) og David O’Hara (David)
Regi: Terry George
Pressekontakt: Hans T. Wiig, tlf: 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no