Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 19. september 2004 kl 20.10 Ferie i faresonen

Usbekernes rike

Bukhara, Usbekistans praktfulle by. (Foto: BBC)
Bukhara, Usbekistans praktfulle by. (Foto: BBC)
BBC-journalisten Simon Reeve tilbringer inntrykksfulle dager på en reise gjennom Sentral-Asia. Etter å ha besøkt Kasakhstan og Kirgisistan, legger han om vestover mot Usbekistan, i retning Silkeveien og de legendariske byene Samarkand og Bukhara.

Innlandsstaten Usbekistan ligger mellom Aralsjøen og Afghanistan. Elven Amu-Darja renner fra sørøst og nordover til Aralsjøen. Den omfattende bruken av Amu-Darja til kunstig vanning har medført betydelige miljøskader for områdene omkring Aralsjøen.

Muslimsk militærmakt
Til forskjell fra Kirgisistan som tjener som base for amerikanske og russiske styrker, er det muslimske militære krefter som råder grunnen i Usbekistan. Landets forretningselite, mafiaen, er regnet for å ha mer makt enn presidenten. Paradoksalt nok støtter USA for tiden landets tidligere kommunistiske leder.

Mer om serien
Den britiske journalisten Simon Reeve vant med denne serien prisen for beste reiseprogram i Storbritannia (Best Travel Story of the Year 2003). Simon Reeves er identisk med forfatteren som i en av sine bøker slo alarm om Al Qaida – fem år før 11. september.

Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan var del av Sovjetunionen før kollapsen i 1991. Tolv år senere er hvert av landene styrt av despoter som har falt i ryggen på sitt eget folk. Til sammen dekker disse landene et område større enn Europa.

Kasakhstan kan bli et Saudi-Arabia i Asia når det gjelder olje. I Kirgisistan har både USA og Russland militærbaser, og USA stiller stolt ut sine F16-fly der. I Usbekistan er islamske militære grupper sterke, og landets forretningselite, mafiaen, er regnet for å ha mer makt enn presidenten.

Fjerde og siste stopp er Tadsjikistan, det fattigste landet i området. Likevel kruser nye Mercedeser og BMW-er gatene i hovedstaden. Et nylig heroinbeslag var verdt like mye som landets halve nasjonalbudsjett.

Britisk dokumentar i fire deler (2003)
Originaltittel: Holidays In The Danger Zone
Kveldens episode: Meet the Stans – Uzbekistan
Produsert av: BBC
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57