Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 2. august 2009 kl 23.20 Dokusommer: Draumen om stjernefotball

Fotball på avveie

Draumen om stjernefotball: Ghanas Nii Lamptey, også kalt
Draumen om stjernefotball: Ghanas Nii Lamptey, også kalt "den tapte Pelé". (Foto: Taglicht Media)
Menneskesmugling, kontraktinngåelser med mindreårige, oppturer og store fall, sprukne drømmer – det er historien om mange unge afrikanske fotballtalenter på avveie i Europa.

Topp-rankede europeiske fotballklubber har i mange år vært med på å skape de illegale tilstandene som er avslørt med kjøp og salg av unge afrikanske spillere. En tysk dokumentar følger trådene tilbake til starten: Ghanas U17-lag som uventet ble verdensmestre i 1991.

Gned seg i hendene
Da Ghanas U-17-lag gikk til topps i Football World Cup 1991, gned mange europeiske fotballagenter seg i hendene. Dette var første gang et afrikansk lag hadde erobret en verdensmestertittel.

Over natten var de 11 Ghana-spillerne blitt helter i hele Afrika. Nå var de også de mest ettersøkte talentene i proff-fotballen. De var fotballens vidunderbarn, men samtidig en flokk uerfarne ungdommer.

Fulle av drømmer
Fulle av drømmer om en framtid innen profesjonell fotball havnet de fleste av de 11 håpefulle i Europa. Men hva ble det ut av dem? Filmen avslører de mest utrolige historier, f.eks. den om Nii Lamptey, det forrige århundrets største afrikanske fotballtalent.

En europeisk klubb i toppsjiktet smuglet den mindreårige Lamptey ut av Afrika og ga ham en kontrakt.
Og Lamptey lyste som en meteor på fotballhimmelen. Men krasjet som fulgte har ingen innen fotballverdenen kunnet forklare. I dokumentaren får vi Lampteys egne ord om hva som hendte.

Programmet er sendt tidligere.

Tysk dokumentar (2007)
Originaltittel: Black Starlets
Produsert av: Taglicht Media
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 eller info@nrk.no