Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 8. februar 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Om vitenskap og religion

Vitenskap og religion


Bokprogrammet møter tre forfattere som på forskjellige måter tematiserer konflikten mellom vitenskap og religion, Ian McEwan, Gert Nygårdshaug og nonnen Katarina Pajchel.

Ian McEwan er en av de fremste romanforfattere i sin generasjon. Han er født i 1948 i England og har skrevet både romaner, noveller, skuespill og filmmanus. Han mottok engelskspråklig litteraturs høyeste utmerkelse i 1998, da han fikk Booker-prisen for romanen " Amsterdam", og han har også vært nevnt som en mulig nobelprisvinner.
McEwan bruker vitenskapelig kunnskap i stor grad i sine bøker. I forbindelse med boken "Lørdag" (2005) gjorde han research over en periode på to år ved National Hospital of Neurology and Neurosurgery for å skrive en historie hvor hovedpersonen, Henry Perowne er nevrokirurg. I boken dveles det ved nevrokirurgiske inngrep både i fortid og nåtid. Hovedpersonen er en meget rasjonell mann som mener å ha kontroll over livet, men han får erfare hvor kort avstand det er mellom orden og kaos. McEwans siste roman "Solar" er en klimasatire, der hovedpersonen, en nobelprisvinnende fysiker, gjør seg skyldig i.

Gert Nygårdshaug
I Norge er det Gert Nygårdshaug som i den senere tid sterkest har markert seg som en talsmann for vitenskapen. Han etterlyser et større engasjement hos norske forfattere, som han mener kun er opptatt av eget navlelo. Gert Nygårdshaug har en imponerende litterær produksjon bak seg. Han har skrevet både dikt, romaner, barnebøker og krim og har stått fram som en forfatter som er sterkt kritisk, nesten uforsonlig i sitt forhold til religion. Selv om han er blitt sammenlignet med Tor Åge Bringsværd i sin interesse for eldre tiders myter og fremmede og eksotiske kulturer, må han samtidig anses som den av våre forfattere som i sterkest grad har tatt inn over seg de nye vitenskapelige landevinningene og integrert dem i sitt litterære univers. Nygårdshaug håper å "avkristne" så mange som mulig gjennom bøkene sine.

Katarina Pajchel
Medfører et vitenskapelig verdensbilde at vi må gi avkall på troen på sjelen og på Gud? For å finne ut om troen på religion kan leve sammen med kunnskapen om vitenskap har programleder Siss Vik også møtt Katarina Pajchel, som har et helt annet utgangspunkt enn McEwan og Nygårdshaug. Pajchel er partikkelfysiker og nonne og mener man fint kan kombinere vitenskap og tro. Spørsmålet er bare hvordan.


Egenprodusert litteraturprogram (2011)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt, Anja Nylund Hagen, tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no