Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. juni 2005 kl 19.55 Solbacken, avdeling E

Et blikk på de eldre

De 10 hjelpetrengende beboerne på Solbacken (Foto: SVT)
De 10 hjelpetrengende beboerne på Solbacken (Foto: SVT)
I denne dramaserien på fem episoder skal vi følge beboere og personale på Solbacken aldershjem. Regissør og manusforfatter er Carin Mannheimer. Hun fikk enorm oppmerksomhet i Sverige med serien som retter kritisk søkelys mot eldreomsorgen.

I 1977 hadde Carin Mannheimer stor suksess i hjemlandet med en tv-serie om den svenske skolen. 25 år senere i 2003 var hun tilbake med "Solbacken".

Mens hun jobbet med manuset, tok Mannheimer inn på et aldershjem for å finne ut av hvordan det er å bli gammel i Sverige i dag. I serien skildrer hun problemstillinger man stilles overfor og oppdagelser man gjør når alderdommen gjør sitt inntog.

Hvordan behandler vi egentlig våre eldre i dagens samfunn?

Vakte oppsikt
Mannheimer fikk gode tilbakemeldinger på at hun våget å ta opp et tabubelagt emne som eldreomsorg. Seerne flokket seg om tv-apparatet på mandagskveldene for å følge livet på Solbacken, og over to millioner svensker fulgte de fem episodene. Serien ble også nominert til beste svenske dramaproduksjon, og Carin Mannheimer ble kåret til Årets rivjern av en kvinneorganisasjon.

Mannheimer er også ansvarlig for manus og regi på serien "Sommer på Saltön" som nettopp ble sendt på NRK og som hadde et gjennomsnitt på over 700.000 seere.

Og "Solbacken, avdeling E" setter søkelyset på noe som er vel så aktuelt for Norge som for Sverige.

Starten
Margit (Margreth Weivers) på 82 år er en pensjonert lærerinne og har vært enke i mange år. Hun bor fortsatt i familiens villa, men da hun begynner å nattevandre på byen, må hennes datter Gunilla (Gunilla Nyroos) finne en annen løsning.

Margit får plass på aldershjemmet Solbacken, men finner seg ikke til rette der og vil bare hjem. Men hjemme finnes ikke mer, og Margit blir tvunget til å akseptere det faktum at dette er hennes nye hjem.

Ti gamle mennesker
I fem entimesavsnitt forteller Mannheimer om de ti gamle og personalet på aldershjemmet Solbacken, avdeling E. Her møter vi i tillegg til Margit George (Tord Peterson), Harriet (Gerd Hegnell), Asta (Lena Brogren), Olle (Dan Sjögren), Eva (Meta Velander), Tommy (Olof Tunberg), Greta (Inga Landgré), Per (Arne Augustsson) og Saga (Else-Marie Brandt). Gjennomsnittsalderen er 75 år.

I en serie om aldershjem kan det naturlig nok ikke bare handle om de som bor der. Også hardt prøvede omsorgsarbeidere og ikke minst pårørende må få sin plass. Vi møter Camilla (Gunilla Johnsson), Jonatan (Rasmus Lindgren) og avdelingssjef Ebba (Maria Hörnelius).


Svensk dramaserie (2003)
Originaltittel: Solbacken
Produsert av: SVT
Med: Margreth Weivers, Tord Peterson, Gerd Hegnell, Lena Brogren, Dan Sjögren, Meta Velander, Olof Tunberg, Inga Landgré, Arne Augustsson og Else-Marie Brandt.
Prosjektleder NRK. Hallvard Blekastad
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10