Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. desember 2007 kl 19.30 Til "Landet i det fjerne"

Lest og elsket av en hel verden

Lek og fantasi kjennetegner Astrid Lindgrens forfatterskap. Her er hun sammen med forfatteren Lennart Hellsing. (Foto: Telepicture Marketing)
Lek og fantasi kjennetegner Astrid Lindgrens forfatterskap. Her er hun sammen med forfatteren Lennart Hellsing. (Foto: Telepicture Marketing)
Vi blir alle betatt og berørt av Astrid Lindgrens historier. Med varme og humor skildres hverdagsliv og eventyr, glede og sorg, godhet og ondskap, kjærlighet, liv og død. Denne dokumentaren forteller om forfatteren og hennes tanker om barns rettigheter.

Astrid Lindgren ble født i forrige århundre i Småland. Hennes oppvekst bar preg av lek, både den utforskende leken og fantasileken med motiver fra bøker søsknene hadde lest. Også arbeid ble omgjort til lek – akkurat som i bøkene "Pippi Langstrømpe" eller "Alle vi barna i Bakkebygrenda".

Karakterene blir barnas venner
Hennes karakterer er i mange tilfeller blitt som levende venner for lesende barn, og mange brev er adressert direkte til disse karakterene. Brevene fant også veien til forfatteren.

Mennesker fra Astrid Lindgrens oppvekst dukker opp i omskrevet form i hennes bøker. Originaler, eventyrfortellere, visesangere og hverdagsfilosofer. Hennes sterke engasjement for det sosiale og humanistiske hadde sine røtter blant disse mangfoldige menneskeskjebnene.

Oppveksten bør preges av kjærlighet og respekt
Astrid Lindgren tok tidlig til orde for barns rettigheter, lenge før FNs barnekonvensjon ble vedtatt. Hun mente at dersom vi skulle få en bedre verden måtte vi begynne med barna. Et barn som vokser opp med kjærlighet og respekt utvikles positivt og blir ikke voldsutøvere, hevdet hun.

Landet der alle barn lever lykkelig
I boken "Mio min Mio" beskriver Astrid Lindgren landet i det fjerne. I filmen, som er basert på boken, sender et barn et brev i gullskrift til dette landet, landet der alle barn lever lykkelig. Hit drar gutten som etterlyses i begynnelsen av filmen.

Fortellingen om Mio handler om mye av det viktigste i Astrid Lindgren arbeider; det lille utsatte barnet som overlever ved hjelp av fantasiens kraft, naturens skjønnhet, og viktige ingredienser som den hvite hesten og mytenes symbolikk. Brevet i gullskrift ble tittelen på filmen, og tanker fra "Mio min Mio" er tatt med. Den hvite hesten representerer her drøm, kreativitet og seier.

Svensk film
Produsent: Margareta Krantz
Originaltittel: Till Landet i fjärran
Kontaktperson: Brit Henschien, tlf 23 04 94 51/986 35 556
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no