Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 29. mars 2000 kl 22.00 NY adresse: Fotograf Anne Katrine Senstad

NY adresse: Fotograf Anne Katrine Sensta


NRK1 onsdag 29. mars kl 22.00
NY adresse: Fotograf Anne Katrine Senstad

Norsk suksessfotograf på Manhattan

Anne Katrine Senstad har fotografert mange kjente personer, blant dem New Yorks tidligere ordfører Ed Koch og filmstjernen Robert Redford. I dette programmet er det fotografen selv som er i fokus. Bjørn Fredheim har møtt den norske kunstfotografen som bor og arbeider på Manhattan.

Anne Katrine Senstad har bodd i New York siden 1990. Hun gikk ut av Parsons School of Design i 1994 med en bachelorgrad i Fine Arts of Photography. Siden arbeidet hun i gallerier i New York og som fotoassistent før hun åpnet eget studio i 1997. I dag arbeider Anne Katrine Senstad som portrett- og stillebenfotograf for magasiner som New York Times Magazine, Time, Newsweek, franske Vogue og Wired. Dessuten tar hun reklameoppdrag. Hun har portrettert kjente skuespillere som Robert Redford, Julianne Moore og Kyle MacLachlan og regissøren Sidney Lumet. Hun har også gjort egne fotoserier av mennesker i Alaska og i India.

- Jeg ser på arbeidet mitt som en balanse mellom kunst og kommersialisme - det ene gir næring til det andre. Jeg bruker estetikken og kreativiteten fra kunsten i portretteringen, og oppdragene gir meg inspirasjon og vekker instinktene til å skape, sier Anne Katrine Senstad.

I programmet følger vi henne i arbeidsmøter, på fashionshow og under arbeid i studio der hun fotograferer skuespilleren Mike Epps som er en kommende stjerne i amerikansk film. Han er aktuell i filmen \"Next Friday\" som nå går på kinoene i New York.

Fire kunstnerportretter
Under fellestittelen \"NY-adresse\" møter vi fire unge norske kunstnere som er bosatt i New York og som alle har gjort seg bemerket innenfor sitt felt. I det første programmet møter vi danseren Martin Løfsnes. De tre andre er fotografen Anne Katrine Senstad, klesdesigneren Elisabeth Surdal og Morten Sohlberg som driver et online-akademi for design.

- Hvert av programmene er gjort i løpet av 3 - 5 dager, og vi følger hovedpersonene i arbeid og fritid, forteller manusforfatter og regissør Bjørn Fredheim. De fire unge norske kunstnerne vi møter i serien har alle det til felles at de synes New York er et spennende og utfordrende sted å jobbe. Enkelte synes nok at hjemlandet, i noen tilfeller, ikke har gitt dem de utfordringene, og kanskje heller ikke mulighetene, de ønsket. I New York er det lettere å bli akseptert for den man er og få gehør for ideer som hadde vært vanskelig å gjennomføre i Norge.

Alle opptakene ble gjort i løpet av 20 svært hektiske dager i New York, og i høyt tempo. - Å følge \"våre\" personer er ikke alltid like lett i en hverdag og et miljø som skiller seg ganske radikalt fra Norge. Det paradoksale er at bare det å få lov til å gjøre opptak, absolutt ikke er noen selvfølge i en by og et land der store deler av menneskenes hverdag er relatert til fjernsyn, sier Bjørn Fredheim.

NRK1 onsdag kl 22.00


Bilder
1. - New York er en multikulturell by hvor alt skjer i høyt tempo, forteller Anne Katrine Senstad. - Mulighetene er mange, men man er nødt til å stå på. Det er det som er gøy - å bruke kreftene og talentene, sier den norske fotografen. (Foto: FOCUS-film 2000)

2. To unge norske kunstnere som har gjort seg bemerket i New York, kunstfotografen Anne Katrine Senstad og Morten Sohlberg som vi møter i neste \"NY adresse\". (Foto: NRK)


Dokumentarserie i fire deler om unge norske kunstnere i New York
Produsert av FOCUS film i samarbeid med NRK
Manus og regi: Bjørn Fredheim, mobil 90 08 32 27

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41