Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 17. november 1999 kl 20.05 Norske filmminner: Ukjent mann

Ukjent mann (ttv)


NRK2 onsdag 17. november kl 20.05
Ukjent mann

Med loven i hælene

Legendariske Alfred Maurstad har hovedrollen i dette dramaet som bygger på Arthur Omres prisbelønte roman \"Flukten\". Maurstad spiller Erik, en mann som rømmer fra fengselet hvor han soner en dom for smugling. I frihet slår han seg opp som en aktet forretningsmann, men bak fasaden lurer angsten for å bli pågrepet av politiet.
Det første Erik gjør når han er utenfor fengselsmurene, er å oppsøke sin kone og sin sønn Knut. Men politiet er på sporet, og Erik må flykte inn i skogen hvor han driver omkring for å samle mot til å komme seg videre.
Han anlegger bart og farger håret svart, en maskering som gjør ham ugjenkjennelig og trygg nok til å ta seg ombord i en kystbåt. Båten fører ham til en småby hvor han går i land.
Til tross for frykten for å bli avslørt, spiller Erik ut ett av sine talenter, evnen til å føre forretninger. Muligheten byr seg når en fiskeforhandler på stedet ønsker ham som sin kompanjong. Det blir en lukrativ affære takket være Eriks kløkt og teft.
Lensmannen får imidlertid mistanke om at småbyens nykomling og høyt aktede forretningsmann er ettersøkt av politiet, og på ny må Erik legge ut på flukt. Planen er å reise til Sør-Amerika, men ønsket om å se Knut for siste gang, er så sterkt at han tar sjansen på å dra omveien om sønnens bosted. Der venter politiet.
En legende
Alfred Maurstad, 1896-1967, debuterte i 1920 på Det Norske Teatret hvor han spilte \"Erasmus Montanus\" og \"Fossegrimen\". I 1931 gikk han over til Nationaltheatret og etablerte seg etterhvert som en av hovedkreftene der. Senere skapte han frodige Holberg-figurer, varme Bjørnson- tolkninger og sterke Ibsenskikkelser. Maurstad filmdebuterte i 1926 og ble den ledende skuespiller i norsk films \"gullalder\".

NRK2 onsdag 17. november kl 20.05
Ukjent mann

Alfred Maurstad har hovedrollen som rømlingen Erik Dahl. Med bart og håret farget svart er han ugjenkjennelig for politiet. (Foto: Norsk Film A/S)
(Samme tekst til begge bildene)

Film - innkjøpt
Norsk spillefilm fra 1951
I rollene: Alfred Maurstad, Urda Arneberg, Jørn Ording, Helen Brinchmann m.fl.
Regi: Astrid Henning-Jensen
Informasjonsavdelingen Fjernsynet: Hilde Ljøen 23 04 72 36