Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 31. januar 2010 kl 17.30 Åpen himmel: Samme fotballbane - ulik tro

Nytt livssynstalkshow

Jathushiga Bridget Rajah er programleder for de nye livsstilprogrammene. (Foto: Jon Annar Fordal, NRK)
Jathushiga Bridget Rajah er programleder for de nye livsstilprogrammene. (Foto: Jon Annar Fordal, NRK)
Landslagsspillere i fotball og stjerner fra Melodi Grand Prix deltar i nytt talkshow om livssyn på NRK TV. De møtes ved et cafébord i Trondheim med forskjellig tro og perspektiv.

Tre søndager i januar, i programposten "Åpen Himmel" klokka 17.30, inviterer programleder Jathushiga Bridget Rajah både studenter og kjendiser til samtale om tro og livssyn. Fotball, musikk og universitet er utgangspunktet, men bak fotballdrakt eller mikrofon skjuler det seg ulike livssyn.

- Sånn er jo hverdagen til de aller fleste. Tross forskjellig livssyn, er vi på samme arena. Møtet mellom forskjellige livssyn er spennende, sier prosjektansvarlig i NRK, Magne Vik Bjørkøy.

I tillegg til samtalene mellom gjestene og programlederen blir det live-musikk i programmene, fra scenen i Dokkhusets café.

Fra Bodø-Glimt og Røa
Serien starter i ettermiddag på NRK1 der to fotballspillere møtes. De har begge vært inne i A-landslaget det siste året, er fotballstjerner, men praktiserer forskjellig religion.

Bodø-Glimt-backen Mounir Hamoud har vært et av eliteseriens stjerneskudd de siste åra. Hamoud kom til Norge fra Marokko, og har bevart sin muslimske tro gjennom fotballkarrieren. I Bodø går han fast i moskeen, og legger inn daglige tidebønner mellom trening og kamp.

I programmet forteller han om sin muslimske tro, i møte med sin kristne fotballkollega, Marie Knutsen fra Røa. Røa-spilleren var med på å vinne både cup og serie i år. Hun var en av dem som brøt med tidligere landslagstrener Bjarne Berntsen, men er nå tilbake i troppen.

Synger sammen
I det andre programmet, 7. Februar, møtes to gjester som er vant til å være på scenen.

Knut Anders Sørum fra Østre Toten fikk sitt gjennombrudd da han vant den norske Grand Prix-finalen i 2004. Den siste tida har han vært fast inventar i Motown-showet på Edderkoppen teater i Oslo.

Sørum, som er kristen, møter jazzsangeren Benedicte Swendgaard fra Trondheim. Hun praktiserer tibetansk buddhisme. Hun har laget meditasjonsmusikk, og tilber Buddha fra sitt alter i leiligheten i Trondheim. Hun har også erfaring fra både norsk og internasjonal Grand-Prix-finale, og er kjent fra humorseriene "Åpen Post" og "Borettslaget".

De to artistene treffes i "Åpen Himmel" til samtale om sine forskjellige livssyn, men kommer også til å bidra musikalsk i programmet. De synger hver for seg og sammen fra café-scenen.

Samme studentliv, forskjellig tro
I den tredje utgaven av "Åpen Himmel" fra Trondheim møtes trondheimsstudentene Espen Fikseaunet og Josef Ottersen.

Fikseaunet er bahai, og bruker franskstudiene på NTNU som en del av religionens krav til fordypning. 21-åringen er også døvetolk i Trondheim, og aktiv i det lokale Bahai-samfunnet.

Han møter sin studentkollega Josef Ottersen ved café-bordet. Ottersen er aktiv i den katolske menigheten i Trondheim, han er mediestudent på NTNU og jobber i den lokale student-TV-en.

Møtes på Dokkhuset
Alle de tre talkshow-programmene blir tatt opp på kulturstedet "Dokkhuset" i Trondheim. Stedet har en av byens mest kjente og populære konsertscener, men har også en egen café, hvor programleder Jathushiga Bridget Rajah har samlet sine gjester.

Fra caféen blir det live-musikk i programmene. I tillegg til at Knut Anders Sørum og Benedicte Swendgaard bidrar musikalsk, deltar trondheimsmusikeren Oluf Dimitri Røe med band.

Sendedatoer for "Åpen Himmel" fra Trondheim:
Søndag 31. Januar (NRK1)
Søndag 7. Februar (NRK1)
Søndag 14. Februar (NRK2)

Egenproduksjon 2010
Prosjektansvarlig Magne Vik Bjørkøy, tlf. 90789950
Produksjonsleder Heidi Johansen Hellebust, tlf. 99307226
Programleder Jathushiga Bridget Rajah, tlf. 90941213
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf. 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumservice tlf. 815 65 900