Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. september 2003 kl 23.10 Dok1: CIA - USAs hemmelige kriger

Under kappen på CIA

George Bush, CIA-sjef 1975 – 76. (Foto:Roche Productions )
George Bush, CIA-sjef 1975 – 76. (Foto:Roche Productions )
I en fransk dokumentarserie avdekkes tumultene mellom de hemmelige tjenestene, CIA, og USAs president. Det er en strid som har pågått i et halvt århundre. Sentrale medspillere og nøkkelpersoner står fram i tre sendinger.

I løpet av seriens tre deler trenger den franske regissøren William Karel dypt inn i skyggesidene av amerikansk politikk. Vi følger CIAs framvekst, like fra etableringen i 1947 til og med etterretningstjenestens største nederlag, 11. september.

Imponerende galleri
Med seg i dokumentarens første del har regissøren William Karel blant andre William Cohen som var forsvarsminister under president Clinton, Richard Helms, tidligere CIA-sjef som nektet å dekke over Watergate-skandalen for president Nixon, og Samuel Halpern, tidligere CIA-agent som ledet det mislykte mordforsøket rettet mot Fidel Castro.

CIA 1947-77
I sendingen følger vi CIA gjennom de første 30 årene, fra president Trumans utnevnelse av den første CIA-sjefen og med etterretningsorganisasjonen plassert direkte under seg.

Men snart skulle USAs hovedorgan for sivil og militær etterretningsvirksomhet distansere seg fra presidenten. Presidentens autoritet nådde ikke lenger inn i organisasjonen, og CIA involverer seg mange steder i verden der "undergravende virksomhet" er rettet mot "amerikanske interesser".

Avsnittet følger CIAs historie fram til president Kennedys forsøk på å temme organisasjonen, videre gjennom Watergate-skandalen og den amerikanske Kongressens vedtak av Prohibition Act, et forsøk på å stagge CIAs subversive aktiviteter.

I Dok1 neste tirsdag følger vi CIAs indre liv i perioden 1977 – 1989.

Innkjøpt fransk program
Originaltittel: CIA: Secret Wars/CIA: Guerres Secrètes
Manus og regi: William Karel
Produksjon: Roche Productions i samarbeid med Arte France (2003)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57