Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. oktober 2007 kl 19.30 Schrödingers katt

Miljøvennlig luksus?

Snart kan biffen du legger på grillen komme fra laboratoriet; perfekt marmorert kjøtt som aldri har vært et dyr, og som har vokst seg stor på gass fra Nordsjøen. Og i kveld sjekker Eivind Grimsby Haarr også ut det som kan være et nytt lekkert og farlig transportmiddel: sportsbilen Fyk. Bilen er norskbygd og noe så sjeldent som en miljøvennlig råtass på fire hjul.

Under det futuristiske aluminiumspanseret skjuler det seg 270 hestekrefter som drives av gass og hydrogen. Målet for mannen bak bilen, Arild Tjomsland, var å skape en bil som kunne få bilfolket til å gispe samtidig som at den var miljøvennlig. Programleder Eivind Grimsby Haarr fikk en heftig prøvetur.

Indrefilet à laboratorie
Ideen er like enkel som den er overveldende. Hvis vi nå må spise kjøtt – hvorfor fore opp hele dyr, for så å kaste store deler av dyreskrotten? Bein, skinn og tarmer trenger vi jo strengt tatt ikke, sier Stig Omholt, professor ved forskningssenteret Cigene, ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.

Omholt leder et consortium med forskere som er i ferd med å utvikle et alternativ til husdyrproduksjon. Det dreier seg om biff og kjøttdeig dyrket frem i store tanker.

Produksjonslinjen starter med at man dyrker stamceller – urcellen i kroppen vår – som kan utvikles til en hvilken som helst annen celle; hudceller, nerveceller. Men i denne tanken får forskerne stamcellene til å spesialisere seg til muskelceller. I neste trinn danner muskelcellene muskelfibre.

Et annet interessant aspekt ved stamcellene er at de er udødelige; de fortsetter å dele seg så lenge de har næring. Har du en stamcellelinje, kan du høste av den – til evig tid, omtrent som en surdeig.

- I prinsippet kan du fore hele verden med okse-kjøtt fra en stamcellelinje, sier Omholt.


Egenproduksjon fra Program riks, Tyholt
Programleder: Eivind Grimsby Haarr
Prosjektleder: Eiliv Flakne, mobil 95066565 e-post.
Kontaktperson: Hilde Ljøen, 23 04 72 36, 95 70 11 47,
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no