Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 14. oktober 1999 kl 19.35 Drømmen om kunnskap: Uganda - barnebrud på skolen igjen

Drømmen om kunnskap: Uganda - barnebrud


NRK2 torsdag 14. oktober kl 19.35
Drømmen om kunnskap (4:6) Uganda - barnebrud på skolen igjen

Anyango fikk en ny sjanse

\"Glem alt om Anyango, for hun har giftet seg\", var beskjeden læreren fikk da han besøkte hjemmet til den 12 år gamle jenta fordi hun var blitt borte fra skolen. Men Anyango var heldig og fikk en ny sjanse til å skaffe seg en utdannelse.
Anyango er en av mange jenter som blir giftet bort i altfor tidlig alder. Læreren grep inn, og Anyango kunne fortsette på Cope-skolen. Men hvis det kommer et nytt tilbud til den fattige moren, vil hun la Anyango fortsette på skolen eller foretrekker hun brudeprisen?
På grunn av aids er unge jenter ettertraktet, og fattige foreldre gir etter fordi de får en høy brudepris for dîtrene sine.

Jentene slutter
I Uganda skrives det inn like mange jenter som gutter i første klasse. 60 prosent av guttene fullfører grunnskolen mot bare 24 prosent av jentene.
Hvorfor drømmer jenter i Afrika om utdanning og kunnskap? Har ikke jenter like rettigheter og muligheter til skolegang som guttene? Er det ikke en selvfølge at alle barn lærer å lese og skrive morsmålet, 50 år etter at Konvensjonen for menneskerettigheter og ti år etter at Barnekonvensjonen ble vedtatt?
Inn i det neste århundre satser Unicef med støtte fra Utenriksdepartementet på prosjekter som gir jenter en sjanse til skolegang. Undervisningsdepartementet i Uganda har stor tro på at flere jenter får utdanning, fordi Cope-skolen er et alternativ for barn som ikke fikk begynne på skolen i første klasse.

Utdanning for alle
Uganda er et fattig land i Øst-Afrika. I 1996 ble Yoweri Museveni valgt til president etter mange års borgerkrig. Et av Muevenis valgløfter var \"Gratis grunnutdanning for alle\". Målsettingen for programmet er grunnutdanning for alle i år 2010, en stor utfordring for et nytt styre. Første skritt er at fire barn fra hver familie skal få gratis skolegang.
Unicef bidrar med støtte til programmet, og Norge støtter utdanning av jenter i Afrika over en tidsperiode på tre år med 150 millioner.
Dette er det fjerde programmet fra Øst- og Vest-Afrika om jenters drømmer og muligheter for utdanning.
Serien er laget i samarbeid med Unicef og Utenriksdepartementet.

NRK2 torsdag kl 19.35

Bilder (via Scanpix/Internett
1. Anyango deler skjebne med flere afrikanske jenter som giftes bort i altfor tidlig alder og i strid med landets lover. Anyango var heldig og ble hentet hjem igjen. Men vil hun få fortsette på skolen?

2. Ny, håpefull elev på Cope-senteret, alternativ skole for de som ikke fikk begynne i første klasse. Det har åpnet veien til utdanning for mange barn i Uganda som må gjøre arbeid for familien.

Undervisningserie om jenter og skolegang i Unganda
Programansvarlig: Kirsten Bråthen
Produsert av NRK Fjernsynet, Undervisningsredaksjonen
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41