Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. august 1999 kl 20.10 Dokumentar: Bak det røde korset: En lovløs verden

Dokumentar: Bak det røde korset: En lovl


NRK1 mandag 9. august kl 20.10
Dokumenter: Bak det røde korset (1:3) En lovløs verden

133 år med Røde Kors

For første gang har Det Internasjonale Røde Kors åpnet sine dører, og sine arkiver, i Gen?ve for offentligheten. John Simpson, utenriksredaktør i BBC, har undersøkt arbeidsmetodene og historien til denne verdensomspennende organisasjonen.

Røde Kors er den best kjente, men også den mest lukkede av verdens hjelpeorganisasjoner. Dens livsviktige arbeid, som ofte må foregå i det skjulte, har vært med på å lindre menneskelige lidelser i krig over en periode på 133 år.

Som første tv-selskap har BBC fått anledning til filme organisasjonens pågående arbeid på noen av de farligste stedene i verden. Røde Kors har også gitt BBC adgang til å bruke deres unike film- og stoffarkivet i tv-serien. Denne tv-serien gir oss innsikt i Røde Kors\' historie - organisasjonen som oppstod som en manns reaksjon på krigens brutalitet - og dens utvikling fram til den viktige internasjonale aktør den er i dag.

Farlig oppdrag
I det første programmet, \"En lovløs verden\", får vi se hvordan Røde Kors arbeider i en verden hvor de fleste krigene ikke utkjempes av vanlige soldater på vegne av \"siviliserte\" regjeringer, men av geriljasoldater i borgerkriger. For disse geriljasoldatene er både sivile, ja til og med Røde Kors- medarbeidere, å betrakte som levende skyteskiver.

John Simpson kommer selv bokstavelig talt i skuddlinjen. I programmet ser vi hvordan han plutselig står ansikt til ansikt med et gissel og hans colombianske kidnappere. I denne ytterst farlige situasjonen prøver en Røde Kors-medarbeider å forhandle fram en løslatelse av det uskyldige gisselet.

Simpson reiser gjennom både Columbia og Kongo hvor borgerkriger blir utkjempet med en grusomhet og en hensynsløshet som grunnleggerne av Røde Kors ikke kunne ha forestilt seg. I en lovløs verden blir selv Røde Kors et angrepsmål.

NRK1 mandag kl 20.10

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. BBC-reporter John Simpson ved en militær kontrollpost sammen med en Røde Kors-konvoi. (Foto: BBC)

2. Et barn er fanget i en kryssild av konflikter. (Foto: BBC)

Dokumentarserie fra BBC
Originaltittel: Crossing the Lines: A World Without Rules
Reporter: John Simpson

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41