Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 23. september 2006 kl 22.25 Fakta på lørdag: Hollywood - verdens seriemester

Såpe mot kinofilm


"Frustrerte hustruer", tv-serie med suksess laget i Hollywood. (Foto: Arte France)
Markedsføringen av Hollywoods ledende tv-serier topper seg for hver ny sesong. En fransk dokumentar viser hvordan såpeseriene fra Hollywood nå fortrenger det vi forbinder filmbyen med, nemlig kinofilm.

Såpeseriene som for tiden produseres i Hollywood, når ut til seere i alle deler av verden. De følger en mengde mennesker i deres daglige liv og er samtaleemne i lunsjpausen på hundretusenvis med arbeidsplasser. Og hva mer er, disse seriene påvirker våre tanker om kjærlighetens vesen, seksuallivet, det politiske liv og mye, mye annet.

Sto ikke til dugende
De nye dramaseriene og komediene som amerikansk tv for tiden viser, ligger på et høyere nivå enn hva vi har vært vant å forbinde amerikansk såpe med. De mange klumpete, "kitschete" eksemplene fra den kanten vitnet om at såpeseriene ble laget av folk som ikke dugde til å lage kinofilmer.

I dag er dette bildet snudd opp ned.

Inn i miljøene
I denne dokumentaren gjør vi et dypdykk ned i Hollywoods nye og kreative produksjonsmiljøer for tv-serier. Vi møter blant andre folkene bak serier som "24", "Sopranos", "Frustrerte fruer", "Sex og singleliv", "Seks fot under", "Alias" og "The Shield". Dette er ennå en ukjent del av Hollywood, og dokumentaren går bakenfor murene som omgir produksjonssettene, studioene og de påkostete parties der stjernene deltar.

Dokumentaren søker også svar på følgende spørsmål: Hva kreves for at et prosjekt skal passere gjennom nåløyet til produksjonsselskapene? Hvorfor er produktene de har laget i de senere årene mer utfordrende og engasjerende enn tidligere?

Det er et maktskifte som nå skjer i de store Hollywood-selskapenes kontorer i Los Angeles. Fjernsynsseriene har overtatt der hvor kinofilmen slapp.

Fransk dokumentar (2006)
Originaltittel: Hollywood, the Reign of Series
Produsert av: Arte France
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: e>2