Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 24. august 2005 kl 21.25 Niern: Shaft - Bandekrig i Harlem

Knallhard privatdetektiv

John Shaft – tøffeste gutten i gata (Foto: Warner Bros.)
John Shaft – tøffeste gutten i gata (Foto: Warner Bros.)
John Shaft er en svart privatdetektiv i New Yorks underverden, og er minst like brutal og kynisk som miljøet han ferdes i. Han stoler overhodet ikke på hvite, og er heller ikke så begeistret for sine svarte brødre. "Shaft" innleder "blaxploitation"-perioden i amerikansk filmhistorie.

"Blaxploitation" står for filmer som alltid har svarte actionhelter/-heltinner i hovedrollene. Disse filmene står i skarp kontrast til Hollywood-filmer før "Shaft", der afro-amerikanske skuespillere stort sett dukket opp i små biroller som hushjelper, skopussere eller nattklubbsangere.

Kul og beintøff
Shaft er en kul og knallhard privatdetektiv med et voldsomt temperament og et vanvittig drag på damene. Når den italienske mafiaen kidnapper Harlem-gangsteren Bumby Jonas’ datter, får Shaft i oppdrag å redde henne. Dermed er det duket for nevekamper, skuddvekslinger, kvinneerobringer og klassiske replikker som "don’t let your mouth get your ass in trouble".

Filmen ble godt mottatt av både det hvite og svarte kinopublikummet da den hadde premiere, noe som førte til to mindre kjente oppfølgere.

Amerikansk action fra 1971
Originaltittel: "Shaft"
Regi: Gordon Parks
I rollene: Richard Roundtree, Moses Gunn, Charles Cioffi, Christopher St. John
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96