Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. november 2000 kl 13.30 Filmmatiné: Mysteriet i Loch Ness

Filmmatiné: Mysteriet i Loch Ness (t)


NRK1 søndag 12. november kl 13.30
Filmmatiné: Mysteriet i Loch Ness

Familiefilm om sjøormen

Zoologen Jonathan Dempsey får i oppdrag å bevise at det ikke finnes noen sjøorm i Loch Ness. Men det betagende landskapet og en het forelskelse svekker hans overbevisning.

Når en lett dis stiger opp fra det stille vannet, og ingen lyd bryter stillheten ved den sagnomsuste innsjøen Loch Ness, da ligger det noe i luften, og slik har det vært i hundrevis av år. Men den fredelige småbyen ved innsjøen kommer til å forandres av en fremmed som dukker opp i et spesielt ærend, nemlig zoologen Jonathan Dempsey (Ted Danson).

Motstand
Jonathan Dempsey er berømt, men har ødelagt sitt ry som vitenskapsmann ved å forske på mytiske dyr. Karrieren er på hell. Kona har forlatt ham. Han er personlig konkurs. Nå blir han presset av sin sjef, dr. Mercer, til å ta over et forskingsprosjekt som en gang for alle skal bevise at sjøormen i Loch Ness ikke eksisterer.

Jonathan Dempsey er i utgangspunktet svært negativ til prosjektet. Han blir møtt med skepsis av lokalbefolkningen, og skepsisen vokser til håndfast motstand når han begynner å undersøke innsjøen med sitt avanserte utstyr. Dempsey gjør seg også upopulær gjennom å innlede en romanse med den lokale skjønnheten Laura McFetridge (Joely Richardson).

Etter hvert blir han en meget god venn av Lauras åtte år gamle datter Isabel (Kristy Graham), og det er til slutt Isabel som innvier Dempsey i mysteriet om sjøormen i Loch Ness. Dette samt det magiske landskapet påvirker vitenskapsmannen til å lure på om sjøormen likevel eksisterer.

Vitenskap og natur
\"Mysteriet i Loch Ness\" stiller spørsmål om menneskenes forhold til vitenskap og natur. Som vi ofte ser i familiefilmer er barnets opplevelser og betydning for handlingen sentral.

Filmen ble vist på norske kinoer høsten 1996 og høstet gode anmeldelser. \"Flott natur, vakker og understrekende musikk, en uutgrunnelig inspektør og en vakker, ung vertshusholderske er med på å sette farge på denne filmen som til tider er både spennende og morsom.\" (Vårt Land) \"Den lille piken (Kirsty Graham) er et stillferdig mirakel av barnlig poesi.\" (Arbeiderbladet)

NRK1 søndag kl 13.30

Britisk familiefilm fra 1996
Originaltittel: Loch Ness
Regi: John Henderson
I rollene: Ted Danson, Joely Richardson, Ian Holm og Kirsty Graham
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Mysteriet om sjøormen i Loch Ness slutter aldri å fascinere.

2. Zoologen Jonathan Dempsey (Ted Danson) har fått i oppdrag å avlive myten om sjøormen i Loch Ness.

3. Zoologen Jonathan Dempsey (Ted Danson) gjør med god hjelp av åtte år gamle Isabel (Kirsty Graham) et utrolig funn i Loch Ness.