Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. mars 2006 kl 22.30 Bokprogrammet

Det nye Norge

Programleder Hans Olav Brenner ser nærmere på to av vårens bøker. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Programleder Hans Olav Brenner ser nærmere på to av vårens bøker. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Et av de viktigste spørsmålene i vår tid er forholdet mellom den vestlige og den muslimske verden. I kveld møter vi blant andre to kvinnelige forfattere som har engasjert seg sterkt i nettopp dette.

Den norsk-britiske forfatteren og journalisten Nazneen Khan-Østrem og den somalisk-nederlandske forfatteren og parlamentsmedlemmet Ayaan Hirsi Ali er begge opptatt av forholdet mellom den vestlige og den muslimske verden.

De to har et helt forskjellig syn på hvordan de to verdenene kan nærme seg og forstå hverandre. Ayaan Hirsi Ali mener at islam som religion i seg selv er voldsfremmende og kvinnefiendtlig, og er ikke lenger muslim selv. Nazneen Khan-Østrem er troende og vil ikke gi fra seg sin muslimske tro fordi den er så nært knyttet til hennes identitet som menneske.

I Bokprogrammet møter programleder Hans Olav Brenner de to forfatterne til diskusjon om hvordan vi skal eller bør forholde oss til den aktuelle konflikten mellom vesten og den muslimske verden.

"Fars hus" på Finnskogen
I tillegg skal vi møte Adelheid Seyfarth, som er født i Norge med kenyansk far. Hun bor i Svullrya som ligger på Finnskogen. Bokprogrammet har møtt henne for å snakke om hennes bok "Fars hus".

Hva leser innvandrere?
Knut Hoem kaster et skråblikk på forfatteren og kranglefanten Georg Johannesen, som gikk bort for kort tid siden. Vi skal også møte innvandrere for å høre hva de leser, og ikke minst: Hva leser svenske servitører?

I ukens tolkning er det skuespilleren Geir Kvarme som tolker romanfiguren Erlend fra Anne B. Ragdes siste bok "Berlinerpoplene".

Om serien
Bokprogrammet er NRKs nye litteraturserie. Gjennom ni programmer møter programleder Hans Olav Brenner forfattere i både inn- og utland.

Hver uke forteller også en person om en bok som har forandret hans eller hennes liv.

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2006)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252