Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. september 2009 kl 19.55 Den leiken den ville han sjå: Kystfiskerne

Ny serie om fiske i Norge


Fiskerne har holdt liv i folket langs Norges langstrakte kyst så lenge her har bodd mennesker. Fra de innerste fjorder til langt ut på storhavet jakter de etter sild, torsk, hval og krabber. I denne serien på åtte programmer blir vi med et 30-talls båter på jakt etter like mange forskjellige fiskeslag for å gi et bilde av omfanget i norsk fiskeri. Programleder er Dag Lindebjerg.

Langs hele Norges kyst arbeider fiskerne i storm og stille, på fine, varme sommerdager og på sure, kalde vinterdager. Hvert program i denne serien på åtte tar for seg en spesiell type fiskere: Kystfiskerne, hvalfangerne, linefiskerne, teinefiskerne, havfiskerne, ferskvannsfiskerne, fritidsfiskerne og sildefiskerne.

NRK har gjort opptak av et 30-talls båter på jakt etter like mange fiskeslag for å vise omfanget og variasjonene i Norges viktigste næringsvirksomhet.

Programleder Dag Lindebjerg tar oss med til Varangerfjorden, via Senja, Vestfjorden og Smøla, til Atlanterhavet og Nordsjøen. NRK-teamet filmet i all slags vær; fra orkan vest for Irland på kolmulefiske, til midnattssol på havblank fjord vest for Senja. Dette er et usminket og realistisk bilde av fiskernes hverdag.


Kystfiskerne i første program
Thor Wold og hans mannskap på båten "Karl Wilhem" hører hjemme på Andenes. De driver snurrevadfiske i havet vest for Andøya etter hyse, torsk og sei. De drar ut på feltet kl.5 om morgenen og er ikke ferdige med arbeidsdagen før fangsten er levert i 19-tiden. Det er et krevende arbeid på feltet; notposene skal hales og fisken sløyes, ofte i høy sjø og kraftig vind.

Vi møter også Albert Ferkingstad fra Karmøy på makrelldorging i Nordsjøen. Med sjarken "Hopvåg" drar han ofte langt ut på havet; - på denne turen nesten 100 nautiske mil, for å finne makrellen. Men fangsten og inntekten kan bli bra for båten med alle de merkelige innretningene på dekk. Med hele 8 dorger i arbeid samtidig kan Albert fiske hele 35 tonn makrell på en dag. Fisken leverer han som regel til fryseriet i Skudesneshavn.

På Veidhomen på Smøla driver Turid Kvammen og Anton Kristiansen garnfiske etter breiflabb rett utenfor stuedøren. Men det skal mange garn til for å få en skapelig dagsfangst, så det går mange timer med for å trekke og sette garnene. En stri jobb i dårlig vær, men en flott opplevelse i stille og varmt sommervær.


Egenproduksjon
Programleder Dag Lindebjerg, 951 52 278
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no