Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. mars 1999 kl 21.30 Herskapelig

Herskapelig (ttv)


NRK1 lørdag 20. mars kl 21.30
Herskapelig (8:9)

Giæver - et nordnorsk dynasti
I seks generasjoner har Giæver\'ne vært aktive i nordnorsk fiskenæring, og synes godt i terrenget. Generasjoner som også har rommet både sjørøvere, fiskere, nessekonger, handelsfolk, skribenter og en Nobel- prisvinner.
Toppen Bech har tatt turen til Nord-Norge for å se på Giævergården i Lyngseidet og Giæver på Havnnes. To praktfulle eiendommer, velholdt og bebodd av Giæver-familier.

Livlig miljø
På Lyngseidet, der familien Giæver har hatt sitt handelssted siden 1867, er privatboligen et stort gulhvitt hus i sveitserstil med 25 rom. Huset ble oppført i 1898 etter at det forrige brant. Huset rommet både familien og dens store tjenerstab - barnepike, kokkepike, stuepike, guvernante, handelsbetjent og butikkdamer. Ola Giæver, som i dag bor i huset sammen med sin kone Nina, vokste opp i et livlig miljø. Nina er jordmor og Ola driver dagligvareforretning og selger fyringsolje og olje til fiskeflåten.
Når ekteparet Giæver samler sine seks barn og tolv barnebarn fra forskjellige kanter tas spisestuen i bruk. Bordet gir plass for 20-30 gjester og over bordet skinner lysekronen over porselen, sølv og krystall, dekket på en duk med det norske riksvåpen innvevd. Den har vært i familiens eie i 150 år.

Et mektig skue
Nærmer du deg Havnnes på veien sørover gjennom Rotsund, åpner det seg et mektig skue. Første stedet med sine mange hvite hus og brygger, båter og fiskehjell. Og bak - de ville, hvitkledde Lyngs-alpene som reiser seg bratt opp fra fjorden. Landets vakrest beliggende handelssted ligger strategisk plassert, med vid utsikt til alle kanter. Her er vi i \"Giæver-land\". Havnnes er i full drift selv med bare 170 fastboende mennesker. Man fulgt med i tiden, og stedet er i dag et livskraftig lite samfunn, drevet av Einar Giæver. Havnnes er nemlig hjertet i den solide Giæver\'ske organisme. Som består av handels- og produksjonsvirksomhet.

Steinalderfunn
At stedet har ligget strategisk til, og samtidig vært en trygg havn i skipsleie, viser steinalderfunn som er gjort. Kniver, spydodder, økser og fiskeredskaper oppbevares i et stort russerskrin i en av stuene, og forteller at det har vært boplass her allerede for 3000-4000 år siden.
NRK1 lørdag kl. 21.30

Bilde (via Scanpix/Internett/Data- TV)
1. Toppen Bech på den vakre Giæver-gården i Havnnes. (Foto: Wenche Lie Giæver).

2. Toppen Bech i nord-norsk natur. Havnnes er en perle langt fra kjas og mas. (Foto: Wenche Lie Giæver).

Egenprodusert fra Underholdningsavdelingen
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken

\0\0\0