Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. juni 2006 kl 23.35 Norsk rocks historie: Platebransjen våkner

Bergen Beat og shadowmusikken

I kveld møter vi blant annet shadowgitaristen Svein Finjarn fra The Beatniks. (Foto: Privat arkiv)
I kveld møter vi blant annet shadowgitaristen Svein Finjarn fra The Beatniks. (Foto: Privat arkiv)
I 1964 var Rolv Wesenlund innspillingssjef på Philips. Han skapte Norges første kommersielle popfenomen, Bergen Beat, som gjorde Rune Larsen til popstjerne i gruppen Helge, Rune & The Stringers. Det skal også handle om Norges første kvinnelige sologitarist, Elin Hellquist, og shadowtiden i andre del av dokumentarserien "Norsk rocks historie."

Da Beatles slo gjennom, dro Rolv Wesenlund på studietur til England, og vel hjemme igjen lanserte han Bergen Beat som var datidens største satsing på norske popgrupper. I kveldens program skal vi tilbake til den opprinnelige bergensbølgen for 40 år siden.

Første kvinnelige sologitarist
Gruppen Quartermasters var et av bergensbandene som fikk gitt ut plate i 1964. Gitaristen deres skilte dem ut fra mengden. – For første gang presenteres Norges første kvinnelige sologitarist Elin Hellquist, sier Per Kristian Olsen.

Piggtrådmusikk
- Shadowmusikken slo også gjennom på begynnelsen av 60-tallet, forteller Olsen. – Den ble dominerende over hele landet fordi den kom samtidig med generasjonsskiftet på danselokalet. Barna fra de store kullene etter krigen var nå blitt gamle nok til å gå på dans, og ville ha piggtrådmusikk i stedet for trekkspill.

Musikkretningen oppkalt etter Cliff Richard & The Shadows ble ikke populær hos de eldre generasjonene. De voksne syntes nemlig musikken var så fæl at de kalte den piggtrådmusikk, og som punken på 70-tallet ble shadowtid i Norge en gigantisk "spill selv-bevegelse". Det dukket opp shadowband over hele landet, og i dokumentaren møter vi de ledende shadowgitaristene Terje Rypdal fra The Vanguards, Svein Finjarn fra The Beatniks og Arne Schulze fra The Quivers.

Om serien
I sommer blir det gjensyn med "Norsk rocks historie", i alt 11 progorammer. Serien ble vist første gang høsten 2004 og var et samarbeidsprosjekt mellom radio og tv.

"Norsk rocks historie" er en fortelling om en unik musikk-kultur. Det er også en fortelling om norsk ungdoms kamp for anerkjennelse og respekt i et samfunn som til tider var svært fiendtlig innstilt mot rocken.

Gjennom unikt arkivstoff og eksklusive intervjuer beveger vi oss fra 50-tall til 90-tall.

Egenprodusert dokumentarserie fra Program riks, Tromsø
Kommentarer: Per Kristian Olsen
Prosjektleder: Arvid Esperø
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96/995 39 252LENKER
  • Les mer