Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 20. januar 2008 kl 21.10 Hovedscenen: Olav H.Hauge og Geirr Tveitt 100 år

Festaften for Hauge og Tveitt

Olav H. Hauges dikt blir tolket av Liv Bernhoft Osa i en festforestilling i
Olav H. Hauges dikt blir tolket av Liv Bernhoft Osa i en festforestilling i "Hovedscenen". (Foto: Gro Jarto)
En staselig start på Hauge-Tveitt jubileet 2008 fant sted i Drammens Teater tidligere i uka. "Hovedscenen" sender festforestillingen for lyrikeren Olav H. Hauge (1908–1994) og komponisten og pianisten Geirr Tveitt (1908–1981).

To store kunstnere med røtter i Indre Hardanger, nære venner og med samme fødselsår. Samarbeidet mellom dikter og komponist ga seg utslag i flere NRK-programmer med sanger.

Fra scenen i Drammens Teater gir barytonen Njål Sparboe et par eksempler, akkompagnert av Kringkastingsorkestret. Dirigent er Ole Kristian Ruud.

Liv Bernhoft Osa møter vi i rollen som forteller, konferansier og som fortolker av noen av Olav H. Hauges dikt.

Hardingtonar
Geirr Tveitt var en virtuos på sitt instrument, i tradisjonen etter komponist-pianister som Rakhmaninov og Prokofiev. Han lokket nye klangfarger ut av sitt instrument, skrev solokonserter for klaver, hardingfele og for harpe. En symfoni, operaen "Jeppe" (som settes opp på Operaen i Kristiansund neste måned), samt kom med vitale tilskudd til den norske vise- og sangskatten.

Fra Tveitts "Hundrad hardingtonar" framfører Kringkastingsorkestret suitene 1, 2 (Fjellstev) og 4 (Brudlaup). I Konsert nr. 2 for hardingfele og orkester er Gjermund Larsen solist.

Lang feiring
Jubileumsfeiringen av Hauge og Tveitt er i gang – og dette er bare begynnelsen. Et vell av arrangementer og framføringer følger gjennom året. "Store og avgjerande kunstnarskap pliktar ein å ta vare på," skriver Jon Fosse i forordet til programheftet for søndagskveldens forestilling i "Hovedscenen".

Egenprodusert musikkprogram fra NRK Kultur (2008)
Prosjektleder: Alf Magnus Reistad
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57, mail:
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no