Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 8. juli 2004 kl 20.40 Paradis

Unge miljøforkjempere

Li Skarin er programleder i Paradis. (Foto: Carl-Johan Söder/SVT)
Li Skarin er programleder i Paradis. (Foto: Carl-Johan Söder/SVT)
- Miner og bomber som ikke har gått av, er den største miljøtrusselen som finnes. Jeg vil at landet mitt skal være trygt å leve i, sier Wasir Ahmad, en 23 år gammel minerydder fra Afghanistan. I kveldens Paradis skal vi også til Hammerfest der John-Erik Prytz kjemper for å redde miljøet i Barentshavet.

Afghanistan er et av de landene i verden med flest miner, og hver måned blir rundt 500 mennesker skadet eller drept. Wasir Ahmad er bare 23 år, men har allerede jobbet tre år som minerydder i hjemlandet. Det farligste er amerikanernes klasebomber, som hver inneholder over 200 mindre bomber. – Familien min er bekymret for meg, og flere av vennene og arbeidskameratene mine har blitt drept av miner, sier Wasir.

Skeptisk til naturgassanlegg
- Norge er et av verdens rikeste land, og dersom noen har råd til miljøvern er det oss, sier John-Erik. Han er en 20 år gammel miljøaktivist fra Hammerfest, og svært skeptisk til et gigantisk naturgassanlegg som er under oppføring ute i havet. Anlegget vil skape mange arbeidsplasser og gi en gevinst på over 200 milliarder kroner til oljefondet, men miljøforkjemperen er likevel negativ. – Prisen vi må betale om noe går galt er at hele fiskebestanden dør ut, sier han.

Om Paradis
I den svenske dokumentarserien "Paradis" ser vi verden både med egne og andres øyne. Hvert program består av to reportasjer som forteller to parallelle historier med samme tema - én fra Sverige og én fra et annet land. Felles for de i alt tolv programmene er at de handler om menneskers grunnleggende behov.

Innkjøpt magasinprogram fra SVT
Programleder: Li Skarin
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252