Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. mars 2010 kl 22.30 Hjernevask

Harald Eias hjernevask

 I syv programmer tar Harald Eia opp populærvitenskapelige spørsmål om arv og miljø. Første program tar opp likestillingsparadokset. (Foto: Ole Kaland/NRK)
I syv programmer tar Harald Eia opp populærvitenskapelige spørsmål om arv og miljø. Første program tar opp likestillingsparadokset. (Foto: Ole Kaland/NRK)
Komikeren Harald Eia børster støv av sosiologiutdannelsen og lanserer seg selv som seriøs forskningsjournalist. Det er tid for hjernevask.

Hvorfor oppfører vi oss som vi gjør? I syv programmer tar Harald Eia opp populærvitenskapelige spørsmål om arv og miljø. Er det genetikk eller oppdragelse som gjør at vi blir som vi blir?

Forskerspire
Harald Eia er mest kjent for å lage tull på tv, men har alltid hatt en forskerspire i seg.
I programserien "Hjernevask" gjenopptar Eia forskerdrømmen, og han er ikke redd for å stille de kontroversielle spørsmålene. Han lar de fremste ekspertene på ulike områder brake sammen om temaer som seksualitet, rase, vold og likestilling. De lærde strides, men er de forskjellige forskningsmiljøene preget av forutinntatte holdninger?

Hvem har rett?
"De fleste man spør, vil mene at vi er et produkt av både arv og miljø, men hvis du studerer til å bli lærer, barnevernspedagog eller samfunnsviter, lærer du at kjønns- og evneforskjeller bare handler om påvirkning og miljø. I den senere tid er det imidlertid kommet studier som kan tyde på at mye av det vi har lært er feil – kanskje er til og med genene iblant viktigere enn miljøet?" spør Harald Eia.

Første program: Likestillingsparadokset
Norge er av FN kåret til verdens mest likestilte land. Norske kvinner blir leger, advokater og politikere, men fortsatt er nesten 90 % av alle norske ingeniører menn, og sånn har det vært siden 1980-tallet. Kommer disse forskjellene av at vi ubevisst behandler gutter og jenter ulikt, eller kan det hende at det finnes noen medfødte kjønnsforskjeller som spiller inn?

Vi møter forskerne Jørgen Lorentzen, Cathrine Egeland, Camilla Schreiner, Richard Lippa, Trond Diseth, Simon Baron-Cohen og Anne Campbell. I tillegg medvirker Anniken Huitfeldt, Kristin Mile og Martine Aurdal.

Egenprodusert populærvitenskapsprogram i syv deler om biologi og samfunn
Ved Ole-Martin Ihle og Harald Eia
Prosjektleder: Eirik Ingstad Sandberg, Charlo Halvorsen
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen , tlf 91164716
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice