Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 4. januar 2000 kl 21.00 Z

Z (t)

NRK2 tirsdag 4. januar Kl 21.00
Z

Politisk thriller med nerve

Mannen ved navn \"Z\" er en fredselskende politiker som blir myrdet av korrumperte politikere. \"Z\" er opprinnelig et gresk begrep som betyr \"Han lever\" og symboliserer at frihetskampen går videre.
I et land ved Middelhavet får pasifisten og lederen for opposisjonspartiet, Z (Yves Montand), større og større tilslutning. Etter et fredsmøte blir han imidlertid kjørt ned og dør av skadene han pådrar seg. En etterforsker (Jean-Louis Trintignant) behandler etter hvert dødsfallet som mord idet han avdekker en hemmelig organisasjon som støttes av regjeringen og politiet.

Et symbol
Filmen er basert på den greske forfatteren Vassilis Vassilikos roman om mordet på pasifisten og legen Grigorios Lambrakis. Lambrakis ble etter sin død et symbol for de grekerne som ble torturert og fengslet på grunn av sine kamp for demokrati og rettferdighet.
Lambrakis organiserte den første fredsmarsjen i Hellas. Han var også en av de første motstanderne mot amerikanske kjernefysiske våpenbaser i Hellas. Han gav gratis behandling til syke og fattige og ble et idol for ungdommen, men regjeringen, milit\'ret og politiet anså ham som sv\'rt farlig.
Etter et fredsmøte 22. mai 1963 ble Lambrakis påkjørt og døde av skadene. Han fikk martyrstatus, og 400.000 mennesker fulgte ham til graven.
Like etter mordet ble den konservative regjeringen anklaget for å ha kjent til at Lambrakis svevde i livsfare. Rettssaken rundt mordet varte i tre år, og det kom frem at påkjørselen var en \"bestillingsvare\". Flere forsøkte å stoppe rettssaken, men dommer Sarzetakis som ledet utredningen, ble verdensberømt for sin \"objektivitet\". Sjåføren fikk 11 års fengsel, og fem høyerestående politioffiserer ble suspendert. Men det ble aldri klart hvem som egentlig hadde utstedt ordren til mordet, og politioffiserene ble gjeninnsatt i sine stillinger da juntaen kom til makten i 1967.

Priser
Filmen fikk Oscar for beste utenlandske film i 1969. Jean- Louis Trintignant ble kåret til beste mannlige skuespiller i Cannes samme år.

NRK2 tirsdag kl 21.00

Bilde (vis Scanpix/Internett)
1. Yves Montand har rollen som pasifisten\" Z\".

2. Pasifisten \"Z\" ble myrdet av korrumperte politikere.

Produksjonsland: Frankrike/Algerie 1968
Originaltittel: Z ou l\'anatomie d\'un assassinat politique
Regi: Costa Gavras
I rollene: Yves Montand, Ir?ne Papas, Jean-Louis Trintignant, Jaques Perrin m.fl.