Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. mai 1999 kl 20.45 En reise i Toscana

En reise i Toscana (ttv)


NRK1 søndag 2. mai kl 20.45
En reise i Toscana (3:4)

Solfylte, fargerike Toscana

På sin reise i Europa utenfor allfarvei lar Lise Foss oss i kveld få oppleve Toscana med alle sansene. Natur, mat og kultur er stikkord for programmet.
For en som besøker Toscana for første gang, er inntrykkene overveldende. Her er levende historie, vakker natur, eventyrlige kunstskatter, bugnende bord og god vin. Dessuten er klimaet særdeles behagelig sett med en nordboers øyne.
Toscana - det er musikk i navnet. I byen Sansepolcro blir vi ønsket velkomne av et fyrverkeri av en oppvisning som samtidig gir oss et lite glimt inn i områdets historie. Og historien er absolutt nærværende også i de mange andre sjarmerende landsbyene i Toscana. Her finnes vakre kirker med utsøkt kunst og spennende arkitektur som forteller sin historie, men også museer og gallerier. Å vandre rundt i gater som ble anlagt for flere hundre år siden gir en spesiell opplevelse av tid. Her skal man ikke ha hastverk. Små kafeer tilbyr utsøkt mat og drikke til en rimelig penge.

Kulinariske opplevelser
Toscana er et av de mest velstående jordbruksområdene i Italia. Her dyrkes hvete, oliven, frukt, grønnsaker og vindruer. Toscana er også blant landets viktigste vindistrikter. Storfe- og sauehold er også viktig. Dessuten kan kystbefolkningen høste av havets ressurser. Med et så godt grunnlag når det gjelder tilgang på råstoffer er det kanskje ikke til å undres over at en reise i Toscana vil by på store kulinariske opplevelser.
Lise Foss oppsøker de lokale markedene hvor selgerne velvillig deler ut smaksprøver. Blant annet finnes her et utrolig stort utvalg av spennende oster. Og vil en ha vin til osten, finnes det mange gode lokale alternativer å velge blant.
Full pakke - mat, drikke og tak over hodet - er det etter hvert flere gårder som tilbyr. Dette kalles agro-turisme. Vi skal blant annet besøke et par som for en del år siden kjøpte en gård med oliventrær og vinranker. De tok opp tråden, men utvidet samtidig virksomheten til også å omfatte restaurant og overnattingssted for tilreisende. Og hit kommer folk fra mange land, så det blir riktig internasjonalt rundt bordet.

Fargesterke Toscana
Toscana er for det meste et fjell- og bakkeland med en smal kystslette og elvedaler. Hoveddalen er Arnodalen. Mot nord avgrenses Toscana av de skogkledde Apenninene. Skal en oppleve naturen med alle sansene er apostlenes hester eller sykkelen å foretrekke. Det finnes en rekke godt oppmerkede vandreruter i Toscana. Og mange sykkelturister finner hvert år veien hit. Fargesterkt er kanskje det ordet vi først ville komme på om vi skulle beskrive landskapet. Men lytt også til naturens egen melodi, og glem ikke luktesansen!
For dem som sverger til sol og badeliv byr Toscana på flotte strender - med surfemuligheter.

NRK1 søndag kl 20.45

Bilder (via Scanpix/Data-tv/Internett)
1. En fargerik forestilling med utgangspunkt i historiske forhold kan vi oppleve i Sansepolcro.

2. Vakker og fargesterk er naturen i Toscana. (Foto: Lise Foss)

3. Toscana har mange sjarmerende småbyer der historien er høyst nærværende. (Foto: Lise Foss)

4. Denne løven vokter inngangen til en kirke. (Foto: Lise Foss)

Reiseprogram fra NRK Faktaavdelingen
Ved Lise Foss
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 2304 98 41