Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 18. februar 2002 kl 20.55 Niern: Oscar Wilde

Oscar Wilde - bejublet og utstøtt

. Oscar Wilde (Stephen Fry) gifter seg med den skjønne Constanse Lloyd (Jennifer Ehle).
. Oscar Wilde (Stephen Fry) gifter seg med den skjønne Constanse Lloyd (Jennifer Ehle).
"Jeg vil være berømt. Blir jeg ikke det, vil jeg være beryktet," skal Oscar Wilde ha sagt. Den irske poeten og dramatikeren oppnådde begge deler. Han ble feiret som en av sin tids største forfattere, men hans åpne homoseksualitet ble ikke tålt i det viktorianske England. Wildes kjærlighetsforhold til den 20 år yngre lord Alfred Douglas, også kalt Bosie, skulle bli hans skjebne.

Året er 1882. Den 28 år gamle Oscar Wilde er nettopp kommet hjem fra en vellykket USA-reise og er klar for å gifte seg. Hans utkårede er den skjønne Constanse Lloyd (Jennifer Ehle). De får to gutter - Cyril og Vyvyan - og alt er bare harmoni. Men en kveld legger familievennen Robert Cross (Michael Sheen) an på Wilde, og han lar seg forføre.

Andre menn overtar Roberts plass, men de er kun til atspredelse. Først når Wilde i 1892 møter den unge, vakre lord Alfred Douglas (Jude Law), også kalt Bosie, blir det alvor. Han forelsker seg hodestups i den 20 år yngre mannen. Det blir starten på en skjebnesvanger nedtur for Wilde som akkurat er i ferd med å slå i gjennom som dramatiker.

Oscar og Bosie
Egoistiske, oppfarende, men også begavede Bosie blir en besettelse for Wilde. Han får ikke skrevet noe mens Bosie er i nærheten, og økonomien skranter. Til tross for at Bosie med jevne mellomrom morer seg med andre menn, tilgir Oscar ham hver gang. Oscars familie glir mer og mer i bakgrunnen, og i 1985 flytter han og Bosie like godt sammen.

Det blir dråpen som får Bosies brutale far, Markien av Queensberry, til å sette i gang en kampanje for å sverte Wilde like før teaterpremieren på hans kanskje mest kjente stykke "The importance of being Ernest". Han beskylder Wilde for å være homofil - noe som den gang var straffbart. Bosie, som hater faren, presser Wilde til å gå til injuriesøksmål.

Wilde taper saken. Men Staten velger å anlegge sak mot ham, fordi de mener å sitte på meget sterke beviser. Dermed står Oscar Wilde foran en marerittaktig rettssak som kan komme til å koste ham alt - penger, ære og karriere.

Elsket og hatet
Filmen om Oscar Wildes liv (1854-1900) er basert på Richard Ellmanns anerkjente biografi, og Stephen Fry legemliggjør den irske forfatteren med bravur. Filmen gir oss innblikk i en av de største personlighetene som 1800-tallet fostret. Oscar Wilde var en allsidig begavelse. Han var meget intelligent, språkmektig og belest. Dessuten var han en glitrende kritiker med stor kulturell innsikt, litt av en filosof og en politisk essayist av rang.

Moren hadde en sterk innflytelse på Oscar, og forholdet mellom dem var preget av gjensidig kjærlighet og respekt. Lady Wilde var selv en fargerik person, en lederskikkelse på venstresiden i irsk politikk og dessuten en ikke ubetydelig poet. Hun stod uredd og lojalt ved hans side både i medgang og motgang.

I 1895 stod Oscar Wilde på toppen av sin karriere. Han var anerkjent som en av samtidens store dramatikere, en fornyer av moral og språk. Bare fem år senere døde han lutfattig og vanæret i et fremmed land. I ettertid har han imidlertid fått sin oppreisning. Forfatteren av noen av de vittigste og psykologisk mest innsiktsfulle lystspill som noen gang er skrevet, er igjen så fetert som da han stod på berømmelsens tinde. Han spilles og leses over store deler av verden.

"Livet hans er et så enorm drama at en film om ham knapt kan yte stoffet rettferdighet. Men denne filmen er på storslagent spor - så langt denne anmelder kan bedømme. Filmen er i alle fall en storslagen opplevelse," skrev VG da "Wilde" hadde norsk kinopremiere.Britisk spillefilm fra 1997
Originaltittel: Wilde
Regi: Brian Gilbert
I rollene: Stephen Fry, Jude Law, Jennifer Ehle, Vanessa Redgrave
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Oscar Wilde (Stephen Fry) gifter seg med den skjønne Constanse Lloyd (Jennifer Ehle).

2. Unge, vakre lord Alfred Douglas (Jude Law) blir Oscar Wildes (Stephen Fry) store kjærlighet.

3. Oscar Wilde (Stephen Fry) måtte gjennom en ydmykende rettssak på grunn av sitt kjærlighetsforhold til lord Alfred Douglas, eller Bosie som han ble kalt.