Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 4. desember 1999 kl 22.15 Fakta på lørdag: "Jazz på svenska"

Fakta på lørdag: \"Jazz på svenska\" (t)


NRK1 lørdag 4. desember kl 22.15
Fakta på lørdag: \"Jazz på svenska\"

Trollkarlen - Jan Johansson

Legendariske Jan Johansson var pianisten, komponisten og arrangøren som plasserte den svenske jazzmusikken på verdenskartet. Kveldens Fakta på lørdag tar oss med inn i hans fantastiske, musikalske verden.
Livet fikk en brå slutt for Jan Johansson da han i en alder av 37 år døde i en trafikkulykke i 1968. Filmen forteller historien om \"Trollkarlen\" og hans musikk, hans trang til å skape og hele tiden søke nye horisonter. \"Jazz på svenska\" er filmen for jazzkjennere og alle andre som elsker å lytte til musikk - all slags musikk.
Jan Johansson er en av de sterkeste navn i den svenske jazzens gullalder. Den særpregede pianisten var førende i svensk jazz i 1960-årene. Han spilte med Stan Getz i København i 1960 og var med i Arne Domnérus\' orkester fra 1961. Samme år kom albumet \"Jazz på svenska\", som sammen med Johanssons smakfulle tolkninger av svenske folkemelodier, har fått klassikerstatus.
Blant andre album kan nevnes \"Musik genom fyra sekler\" (1968). Johansson, som ofte anvendte svensk folkemusikk som grunnlag, skrev musikk for den svenske Radiojazzgruppen, for symfoniorkestre og jazzgrupper, for ballett, teater, film og fjernsyn. Han skrev blant annet musikken til tv-serien om Pippi Langstrømpe.
I filmen møter vi blant andre Georg Riedel og Rune Gustafson.

NRK1 lørdag kl 22.15

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Legendariske jazzmusikeren Jan Johansson plasserte svensk jazz på verdenskartet.

Dansk produksjon
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123
Pressekontakt i Fakta/innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364