Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. mars 2000 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Antikviteter & snurrepiperier (ttv)


NRK1 tirsdag 28. mars kl 20.00
Antikviteter & snurrepiperier (5:8)

Fiskefigurer og surdeig

Leif Brenna fra Jessheim er gjest i kveldens program. Han samler på fiskefigurer i alle mulige varianter og fasonger, og deler av denne samlingen har han tatt med seg i kveld. Vi får også se et utvalg varierte antikviteter som Ellen Ørnes har plukket fram, blant annet får vi demonstrert et gammelt og sjeldent brannslukkingsapparat fra begynnelsen av 1900-tallet.

Gerd Wicklund-Hansen og Frode Aga skal lage surdeig i kveld. Surdeig er en gammel \"oppfinnelse\" på hvordan man i eldre tider tok vare på gjæret deig fra brødbaking til brødbaking.

Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik er fortsatt på leit i den norske sangskatten, og i kveld har de blant annet funnet fram en gammel skillingsvise fra rundt 1870 som heter \"Lille mor\". Ellers blir det som vanlig et par nyttige mynttips ved Jakob Bø.

Surdeig
30 g gjær
2 dl surmelk
1 kg siktet rugmel
1 kg siktet hvetemel
1 kg sammalt hvetemel

Rør sammen gjær og surmelk, ha i rugmel til det blir en tykk røre. Dekk røren med en tallerken og la den stå lunt til dagen etter. Bland inn mer mel og væske, og la den stå enda et døgn. Frisk opp røren med litt mer mel og væske en stund før deigen skal settes.
Lag om kvelden en løs røre av en tredjedel av melet og lunkent vann. Bland inn surdeigen, strø rikelig med mel på og dekk godt, la den stå lunt natten over. Neste morgen lager man den siste tredjedel av melet, godt lunken væske og salt en deig. Så eltes de to deigene sammen, og en lar dem stå og heve til den nye deigen er porøs og fin. Elt gjerne en ekstra gang. Bak så ut og la brødene få en etterheving. Brødene skal stekes ved god varme rundt en og en halv time.

NRK1 tirsdag kl 20.00

Billedtekster
1. \"Fiskesamler\" Leif Brenna og programleder Kjell Fuglehaug (Foto: Truls Løtvedt)
2. Brød laget av surdeig (Foto: Truls Løtvedt)

Programleder Kjell Fuglehaug
Prosjektleder Ole-Bjørn Kringstad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83