Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. mars 2004 kl 20.20 Livet er Svalbard

Isbjørn i linsa, sel i sikte

- Å jobbe med vin er som å jobbe i en barnehage, men forskjellen er jo at vinen holder kjeft, sier vinkelner Kenneth Ask. (NRK-foto: Håkon M. Sverdrup)
- Å jobbe med vin er som å jobbe i en barnehage, men forskjellen er jo at vinen holder kjeft, sier vinkelner Kenneth Ask. (NRK-foto: Håkon M. Sverdrup)
Jason reiser på ekspedisjon for å ta bilder av isbjørn. Han kommer litt for tett på. Kenneth holder seg i tryggere omgivelser i Longyearbyen der han spent venter på en ny forsendelse med vin. Mary-Ann forsøker å få tak i kobbekjøtt til sine gjester, mens Annveis jobb som turistvertinne er over.

Svalbards østkyst er et øde område uten bosetning. Her finnes det masse isbjørn, og området er dermed et naturlig reisemål for isbjørn-fotografen Jason Roberts. Jason tiltrekkes av isbjørnens dobbelte natur; den er både søt og kosete og en livsfarlig og hensynsløs jeger.

Det går ikke lang tid før Jason finner bjørnespor, og snart har han kommet nær nok til å ta gode bilder. Litt for nær, skal det vise seg...

Vin og sel
Vinkelner Kenneth Ask gleder seg stort til nye forsyninger med vin ankommer Longyearbyen. Kenneth skulle først bli kokk, men han "så lyset" og ble vinkelner i stedet.

– Å jobbe med vin er som å jobbe i en barnehage, men forskjellen er jo at vinen holder kjeft, sier Kenneth. Hans store drøm er å flytte til Italia for å åpne fortausrestaurant med vin som spesialitet.

Mary-Ann Dahle har allerede sitt eget serveringssted, og nå er hun på jakt etter kobbekjøtt hun kan tilby sine gjester. Hennes målsetning er å lage skikkelig Svalbard-mat og å eksperimentere med kjøttet.

Sammen med en venn legger hun ut på seljakt. De må være varsomme med å ikke skyte den fredede ringselen.

Russerne reiser hjem
I flere måneder har et russisk skip ligget innefrosset i Tempelfjorden. Båten har fungert som innkvarteringssted for turister, og Annvei Evensen har jobbet som vertinne ombord. Nå er sesongen over, og russerne skal sette kursen for Arkhangelsk. De må ha hjelp fra Kystvakten for å komme løs fra isen.

For Annvei blir det et vemodig farvel etter en utfordrende og lærerik tid. Men først er det avslutningsfest i Longyearbyen.

Om serien
I løpet av 13 programmer presenteres et moderne portrett av Svalbard-samfunnet slik det ser ut i 2003. Vi møter noen av menneskene som bor der, blant annet en prest, en danser, en gruvearbeider, en serbisk student, en stillfotograf, en eks-aksjemegler fra Australia og en helikopterpilot. Gjennom deres historier blir vi bedre kjent med Svalbard, verdens nordligste samfunn.

Programmet ble laget i løpet av en periode på seks måneder fra januar til juni, og vi følger Svalbard-samfunnet fra kulde og mørke vinterstid til lysere og mildere forhold på sommeren.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)