Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 28. juli 2001 kl 23.00 The Doors i Hollywood Bowl

Legendarisk konsert fra 1968

Jim Morrison – rockens legendariske shaman (Foto: Paul Ferrara)
Jim Morrison – rockens legendariske shaman (Foto: Paul Ferrara)
Det er 30 år siden The Doors’ karismatiske vokalist, Jim Morrison, døde i et badekar i Paris. NRK2 markerer dette med å vise spillefilmen ”The Doors” fra 1991, regissert av Oliver Stone fredag 27. juli, og konsertopptak fra Hollywood Bowl i 1968 i kveld. The Doors hadde sin storhetstid på slutten av 1960-tallet, og i konserten får vi høre noen av deres største hits som ”Light My Fire”, ”The End” og ”When The Music’s Over”.

Historien om The Doors er først og fremst historien om Jim Morrison (8. desember 1943 –
3. juli 1971), en rockeartist som tilførte popsanger-rollen helt nye dimensjoner. Det er blitt sagt at med Jim Morrison kom shamanen inn i rock-kulturen. Navnet The Doors tok de fra Aldous Huxleys bok ”The Doors Of Perception”, og gruppa besto etter hvert av fire medlemmer: Jim Morrison, Ray Manzarek, Robbie Krieger og John Densmore. Debutalbumet ”The Doors” fra 1967 oppnådde straks kultstatus. Låta som for alvor satte The Doors på kartet var ”The End”, en elleve minutter lang innspilling, der Morrisons poesi og framførelse skapte en stemning av uhygge som knapt er hørt til denne dag.

I 1968 kom albumet ”Strange Days”, også den en bestselger. Gruppa var mektig populær, og Jim Morrisons utseende gjorde sitt til at tenåringsjentene var trofaste fans på konsertene. Men Morrison ville ikke være tenåringsidol og gjorde alt han kunne for å løsrive seg fra dette stempelet. Hans forbruk av narkotika, og især alkohol, steg til uante dimensjoner. Under en opptreden i Florida i juli 1969 ble Jim Morrison arrestert og (feilaktig) tiltalt for å ha blottet seg.

Etter Jim Morrisons død i 1971 ga The Doors ut to plater som trio, men ingen av disse kan sammenlignes med utgivelsene med Morrison. Interessen for The Doors fikk imidlertid et kraftig oppsving på begynnelsen av 80-tallet da Morrison-biografien ”No one here gets out alive” ble gitt ut. Boken var skrevet av Danny Sugarman som i en alder av 15 år hadde vært The Doors’ siste manager. I 1991 kom filmen ”The Doors” av Oliver Stone, etter manges mening en av de beste rockefilmer som har vært laget.

Amerikansk produksjon fra 1968 (i farger)
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Jim Morrison – rockens legendariske shaman (Foto: Paul Ferrara)
2. The Doors i storhetstiden på slutten av 1960-tallet (Foto: Bobby Klein)