Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 30. juli 2009 kl 19.30 Ei kaldblodig verd

Siste ord fra Sir David

Sir David Attenborough tar farvel med reptilene og amfibiene i serien
Sir David Attenborough tar farvel med reptilene og amfibiene i serien "Ei kaldblodig verd". Her er han sammen med en varan i den australske ørken. (Foto: BBC Worldwide)
David Attenborough avslutter serien om reptiler og amfibier – og tar farvel etter 56 år i BBC.

Uforliknelige Attenborough begynte i BBC i 1952. Og siden 1954 har han laget naturprogrammer for det britiske kringkastingsselskapet. Den aller første utsendelsen med ham handlet om – ja, nettopp – reptiler.

I serien BBC-serien "Ei kaldblodig verd" har Attenborough fulgt reptilene fra den spede begynnelse som firfisler, via fortidens gigantiske dinosaurer – fram til våre tykkhudete krokodiller, pansrete skilpadder og kjempeøgler.

Til tross for en oppførsel som kan være skrekkinngytende, vil Attenborough i denne episoden vise at øglene og krokodillene er i stand til å vise omsorg for hverandre.

Komplisert elskov
De største og lengstlevende reptilene finner vi i den vulkanske røyken og dampen på Galapagosøyene: Kjempeøglene.

"Det er ikke lett for dem å elske med hver sin rustning på," observerer Attenborough om disse skapningene.

Men se så, om Attenborough ikke viser oss hvordan kjempeøglene løser sitt problem.

Samarbeidende krokodiller
Nylig ble det oppdaget at krokodillene i en spesiell elv i Australia jakter sammen i flokk.

Dette er svært avvikende oppførsel til krokodiller å være, mest fordi individene av denne arten er kjent for å forsvare sitt eget territorium.

I den aktuelle sekvensen i siste del av serien skal vi se hvordan krokodillene jakter på fisk sammen, omtrent slik bjørner samarbeider om å ringe inn laks. Og de gjør det uten å angripe hverandre.

Siste ord
Om reptilene og amfibiene konkluderer David Attenborough: "Kanskje har vi noe å lære fra de vekselvarme dyrene. Ikke minst om måten vi skaffer oss energien vi bruker fra våre omgivelser på. Om prosessene vi anvender, som ofte er skadebringende. Og om skadene vi volder ved å bruke all denne energien."

Mer om serien
Med "Ei kaldblodig verd" (Life in Cold Blood) i fem deler tar Sir David et fargerikt farvel i selskap med kameleoner, iguaner, krokodiller og skilpadder – og dette er hans definitivt siste naturserie på tv. Som vanlig med en særdeles engasjert Attenborough som varmblodig formidler.

Amfibiene og reptilene er blant de mest framgangsrike artene som jorden har fostret. Ved hjelp av ny teknologi, kan David Attenborough avsløre detaljer omkring reptilene og amfibienes oppførsel som det hittil ikke har vært mulig å iaktta.

Serien tar oss med til flere ulike kontinenter. "Ei kaldblodig verd" er David Attenboroughs fullending av sirkelen. Han begynte i BBC i 1952. Siden 1954 har han laget naturprogrammer for det britiske kringkastingsselskapet, og den aller første utsendelsen med ham handlet om – ja, nettopp – reptiler.

Programmet er sendt tidligere

Britisk naturserie i fem deler (2008)
Originaltittel: Life in Cold Blood
Produsert av: BBC Worldwide
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no