Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. februar 2003 kl 22.30 Migrapolis

Storfamilie

Familien Haugen består av mor, far og 16 barn (Foto: NRK)
Familien Haugen består av mor, far og 16 barn (Foto: NRK)
Ville du like at dere var femten til bords hver dag, eller å dele stue og bad med ti andre? Noen foretrekker en viss størrelse på ”familien”, enten den utgjøres av et biologisk eller rent sosialt fellesskap. Denne uka besøker ”Migrapolis” mennesker som liker å være mange om det.

Reporter Karyn Bennett-Lund ble nysgjerrig da hun leste om familien Haugen. Den består av mor, far og 16 barn. Den sist ankomne er bare noen måneder, mens de to eldste er voksne og har flyttet hjemmefra.

Karyn dro på besøk og fant til sin overraskelse en meget avslappet 16-barns mor. For Liv Haugen er barna en Guds gave som man ikke takker nei til, men tar etter hvert som de kommer, og hun utelukker ikke at det kan bli flere. Men en så stor familie krever god organisering. Alle må hjelpe til, og det nytter ikke å la arbeidet hope seg opp. Mor må rett og slett være en meget dyktig administrator.

Søskenkjærlighet
Vietnamesiske Than Vy kunne aldri tenke seg å flytte langt unna familien, og det kunne ikke søstrene hennes heller. Dermed flyttet sju søstre, deres ektemenn og barn og søstrenes foreldre fra Oslo til Jessheim for å bo så nær hverandre som mulig. Der er det bare et steinkast mellom husene deres, de er hverandres beste venninner og barnevakter, mens bestefar er en slags ”vaktmester” for alle sammen. Men ingen kunne tenke seg å bo under samme tak! Reporter Lotten Christiansen er på besøk i den lille vietnamesiske "landsbyen" på Jessheim.

Kollektiv
Reporter Than-Tam Ngo syntes i utgangspunktet at kollektiv er en litt tvilsom boform, men han ble positivt overrasket da han laget denne reportasjen. Dessuten fikk han faktisk et tilbud om å flytte inn der sammen med sin kone!

De unge familiene i kollektivet synes at de trenger et tilskudd av beboere med litt høyere alder og gjerne en annen kulturbakgrunn. For øvrig trives de godt sammen – særlig alle barna som alltid har lekekamerater når de ønsker det. Dessuten disponerer hver familie noen rom for seg selv. Slik blir det rom nok for privatliv også, mener de.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen, NRK
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf 23 04 74 83