Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. august 2009 kl 19.45 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Alma Jenssen, 85 år og eneboer

Alma Jenssen og programleder Oddgeir Bruaset (Foto: Alf-Jørgen Tyssing)
Alma Jenssen og programleder Oddgeir Bruaset (Foto: Alf-Jørgen Tyssing)
Revelsøy i Nordland er hjemsted for ett menneske, Alma Jenssen. Hun har bodd her hele livet, de siste 30 årene helt alene. Og selv om hun har passert 85, har hun ingen tanker om å flytte. For Alma Jenssen er et liv utenfor Revelsøya knapt verdt å leve.

Revelsøya ligger i området der Vestfjorden slutter og Ofotfjorden begynner. En gang var øya et lite senter i fjorden med butikk, dampskipskai og fiskemottak, ja til og med en kirkegård for omkringliggende fjordbygder var plassert der ute. Her har Alma Jenssen levd alle sine dager. Mange av dem har vært tunge. Broren hennes druknet like utenfor hjemstedet, og mannen sin mistet hun bare et par år etter at de ble gift.

Ulendt terreng
Men Alma ble boende. Hun hadde aldrende foreldre å ta seg av, og en sønn som hun rodde over fjorden til og fra skolen. Arbeidet hennes var å passe fyrlykten, som medførte en halvtimes gange i ulendt terreng over øya. Dit gikk hun både to og tre ganger i uken når været var dårlig.

Alma Jenssen passet fyrlykten i mer enn 50 år, og da hun gikk av like før hun fylte 80, var det ikke på grunn av alderen, men fordi lykten ble automatisert.

Steller gravene
Men et annet arbeid som hun har hatt i alle år, utfører hun fremdeles: Hun steller gravene på den gamle kirkegården, og hun er kirketjener og ringer med klokken i kapellet når det en enkelt gang er en tilstelning der ute.

Ellers sitter hun ved vevstolen og lar skyttelen og tankene gå, eller hun tar båten og drar ut på fjorden for å skaffe seg kokfisk. Veien til fastlandet tar et kvarters tid med motorbåt i godt vær, og dit drar hun en eller to ganger i ukena for å hente post og gjøre innkjøp. Men været er ikke alltid godt, og da kan 85-åringen bli liggende værfast ute på øya si både en og to uker. Det bryr hun seg lite om.

Om serien
Drømmer du om å slå deg ned på et skjær i havet eller en fjellhylle, fjernt fra travle bygater, stress og støy? I sommer blir det gjensyn med Oddgeir Bruasets programserie som tar oss med til nye steder "utenfor allfarvei".

– Vi skal ut til kysten, inn i fjordene og opp i fjellene, vi skal nord og sør, øst og vest, og overalt treffer vi folk som har et spennende sted å vise fram og en interessant livshistorie å fortelle. Noen er gamle, noen er unge, noen er innflyttere, noen har bodd der hele livet, men alle har det til felles at de ikke lever der fordi de må, men fordi de vil – simpelthen fordi de tror at de får mer ut av livet.

Sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Møre og Romsdal
Programleder/programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900