Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 29. juli 2005 kl 20.55 Auschwitz

Drapsmaskineri på høygir

Deporterte jøder ankommer Auschwitz våren 1944, da drapsmaskineriet var på sitt aller mest frenetiske. (Foto: Auschwitz Album, Yad Vashem)
Deporterte jøder ankommer Auschwitz våren 1944, da drapsmaskineriet var på sitt aller mest frenetiske. (Foto: Auschwitz Album, Yad Vashem)
Våren og sommeren 1944 var aktiviteten i Auschwitz’ gasskamre på sitt aller mest vanvittige. På dette tidspunktet var de allierte fullt klar over hva som foregikk i utryddelsesleirene, men de var ikke villige til å forhandle med nazistene om fangenes skjebne. Også bønnene om å benytte flyvåpenet til å bombe gasskamrene og jernbanelinjene inn til leirene ble avslått.

I mai 1944 nådde massedrapene i Auschwitz sitt absolutte toppunkt med 10.000 likviderte per dag. Det store flertallet av dem var jøder fra Ungarn.

For selv om Ungarn var Hitlers allierte, hadde landets overhode, admiral Horthy, så langt motsatt seg å deportere landets jøder til konsentrasjonsleirene. Men da Tyskland okkuperte Ungarn i mars 1944, ble hundretusener ungarske jøder sendt til Auschwitz. 75 prosent av dem ble drept umiddelbart etter ankomsten.

Sonderkommando
I Auschwitz måtte nazistene øke drastisk antallet fanger som var satt til å få de døde ut av gasskamrene, kremere likene og bli kvitt asken. Grusomhetene som denne jødiske Sonderkommando gjennomgikk, hører til de mest sjokkerende kapitler i historien om Auschwitz. I kveldens program forteller en av de få overlevende i Sonderkommando, den greske jøden Dario Gabbai, om sine opplevelser.

Presset på de allierte økte sterkt etter hvert som detaljene om grusomhetene i dødsleirene ble kjent. Likevel ble nazistenes framstøt på å forhandle om jødenes liv avslått, og heller ikke ble leirene bombet slik fangene håpet på.

Det var admiral Horthy som til slutt meddelte Tyskland at deportasjonene av ungarske jøder måtte opphøre. Etter dette konsentrerte bødlene i Auschwitz seg om en annen, foraktet gruppe – sigøynerne.

Om serien
I år er det 60 år siden utryddelsesleiren Auschwitz i Polen ble frigjort. Leiren er blitt det sterkeste og mest uhyggelige symbolet på historiens største folkemord. Her ble minst 1,1 millioner mennesker, hvorav en million jøder, systematisk myrdet i løpet av fire og et halvt år.

BBCs serie på seks episoder gir den til nå kanskje mest sammenhengende og omfattende skildringen av leiren. Serien er skrevet og produsert av Laurence Rees, som arbeider i BBCs historieredaksjon og tidligere har stått bak flere prisbelønte serier.

Serien tar oss med langs "ondskapens sti", fra Auschwitz ble opprettet som et oppbevaringssted for polske politiske fanger til leiren ble utviklet til en effektiv drapsfabrikk. Til slutt får vi gjenoppleve frigjøringen da Den røde armé inntok leiren 27. januar 1945.

Nye vitnesbyrd fra overlevende og overgripere, og omfattende arkivmateriale, er flettet sammen med dramatiserte rekonstruksjoner av avgjørende øyeblikk i dødsleirens historie. Ved hjelp av avansert grafisk teknologi er bygningene og rommene i Auschwitz-Birkenau rekonstruert med fotografisk nøyaktighet. Serien er resultat av over tre års research og medvirkning fra noen av verdens fremste eksperter på annen verdenskrig.

Programmet er sendt tidligere

Britisk dokumentarserie
Originaltittel: Auschwitz: The Nazis & the "Final Solution"
Produksjon: BBC (2005)
Manus og regi: Laurence Rees
Norsk kommentar: Christian Borch
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99



LENKER
  • Les mer 
  • Les mer 
  • Les mer