Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. oktober 2007 kl 19.55 Faktor: Gromguten

Med fenalår som slagvåpen

Gromguten (Odd Helge Gravalid) bruker fenalår som slagvåpen i wrestlingringen (Foto: Karl Erik Brøndbo)
Gromguten (Odd Helge Gravalid) bruker fenalår som slagvåpen i wrestlingringen (Foto: Karl Erik Brøndbo)
Han er iført folkedrakt, lusekofte eller skinnvest, har hallingspark og telemarksnedslag som spesialtriks og bruker fenalår som slagvåpen. Når Gromguten slåss er det kampen mellom by og land som utspiller seg i wrestlingringen.

Wrestling er noe de fleste forbinder med amerikansk tv på 80-tallet – en blanding av kampsport, show og skuespill. Odd Helge Gravalid, alias Gromguten, er en av Nordens beste wrestlere, og som tidligere norgesmester entrer han jevnlig ringen både i inn- og utland.

Smørbukk og Askeladden
For Odd Helge handler det imidlertid om mer enn slåssing og show. Når han ikke jobber som dataprogrammerer i Oslo, ønsker Odd Helge å slå et slag for Telemark og bygdekulturen. Gromguten kommer nemlig fra gården Gravalid som ligger innerst i Telemark hvor Odd Helge hadde sin oppvekst. En barsk karakter, skapt på bakgrunn av sagn om sterke karer, folkedans, slåssing på lokalet og eventyrhelter som Smørbukk og Askeladden.

Far skeptisk
Som odelsgutt har Odd Helge lagt egne planer for hvordan gården bør drives. Drømmen er å gjøre om småbruket til et profesjonelt treningssted for wrestling den dagen han tar over driften. De tomme uthusene og den naturskjønne, folketomme plassen gir mange gode treningsmuligheter for både profesjonelle wrestlere og bygdefolk. Faren til Odd Helge er i utgangspunktet litt skeptisk til wrestling, men prøver likevel å støtte sønnen så godt han kan.

Gromguten viser seg i bygda
Når Odd Helge sier han vil forsøke å arrangere en internasjonal treningsleir til sommeren, stiller faren gåren til disposisjon. Ett år senere har ti ivrige wrestlere og én engelsk wrestlinglegende kommet til gards. Resultatet er ei beintøff uke med barske basketak og brøl på tunet. Odd Helge er imidlertid mest spent på hvordan lokalbefolkningen vil ta imot Gromguten-karakteren på showet de skal arrangere på det lokale kulturhuset i Seljord. Det er nemlig første gang Gromguten viser seg for hjembygda.

Program fra Faktorredaksjonen, NRK
Medvirkende: Odd Helge Gravalid
Programansvarlige: Elisabeth Høye, tlf: 92 03 31 60
Karl Erik Brøndbo, tlf: 91 17 53 43
Kontaktperson: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no