Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. januar 2004 kl 20.20 Livet er Svalbard

Lyset kommer tilbake

Terje Aunevik er skipsagent i reisebyrået Basecamp (Foto: Theodor Kristensen)
Terje Aunevik er skipsagent i reisebyrået Basecamp (Foto: Theodor Kristensen)
I perioden fra begynnelsen av november til langt ut i januar er det mørkt stort sett hele døgnet på Svalbard. Etter hvert kryper solen over horisonten, og den spektakulære naturen blir mer synlig. Samtidig kommer flere besøkende til Longyearbyen. I denne episoden følger vi reisearrangør Terje Aunevik i hans forberedelser til turistsesongen, og vi blir med hundefører Jens Abild og hans to assistenter under opplæring.

Lyset er viktig for turismen, som blir en stadig mer sentral næringsvei for Svalbard-samfunnet. Terje Aunevik er skipsagent i Basecamp, et reisebyrå som har spesialisert seg på opplevelsesreiser. Han har leid et russisk skip som han skal benytte som overnattingsskip for turister. Planen er å fryse det inn i Isfjorden, men det oppstår uventede problemer med å få det over fra Arkhangelsk - på grunn av store mengder is. Å drive ambisiøs turisme under polare forhold er ingen spøk.

Hundekjøringsdebutanter
Danske Jens Abild eier sin egen hundegård, og satser på å kunne livnære seg av hundekjøring for turister. Med ansvar for nesten 50 hunder har han behov for assistenter. Det er norske Stine Rybråten og svenske Lisa Strøm. Nå skal Jens lære dem hundekjøring, slik at de kan ta med seg folk rundt på egen hånd.

Det er mye å huske på når man skal styre et hundespann; man må gi kommandoer hele tiden, passe på linen, styre sleden og følge med på omgivelsene. Stine og Lisa satser på at øvelse gjør mester.

Skytetrening og revyøvelse
Det er et krav at alle studenter på Svalbard gjennomgår et sikkerhetskurs. Det innebærer blant annet at de må lære seg å håndtere våpen i tilfellet de får befatning med isbjørn. Serbiske Tatjana er ikke særlig begeistret for våpentreningen, for det minner henne altfor mye om hva hjemlandet hennes har opplevd de siste årene.

Anne Lise Sandvik fortsetter arbeidet med revyen. Det er mange roller som skal besettes, og hun driver derfor en særdeles aktiv rekrutteringspolitikk, blant annet på postkontoret og på kontoret til lokalstyrelederen. Snart er det premiere...

Om serien
I løpet av 13 programmer presenteres et moderne portrett av Svalbard-samfunnet slik det ser ut i 2003. Vi møter noen av menneskene som bor der, blant annet en prest, en danser, en gruvearbeider, en serbisk student, en stillfotograf, en eks-aksjemegler fra Australia og en helikopterpilot. Gjennom deres historier blir vi bedre kjent med Svalbard, verdens nordligste samfunn.

Programmet ble laget i løpet av en periode på seks måneder fra januar til juni, og vi følger Svalbard-samfunnet fra kulde og mørke vinterstid til lysere og mildere forhold på sommeren.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79