Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 1. juni 2008 kl 21.10 Hovedscenen: Alice Babs

Swing it, Alice Babs!

Alice Babs: Alice Babs holder fortsatt koken som 84-åring. (Foto: DR)
Alice Babs: Alice Babs holder fortsatt koken som 84-åring. (Foto: DR)
Alice Babs holder fortsatt koken som 84-åring. I tidlige år het hun Alice "Babs" Nilsson og ble kjent for sin klokkerene stemme. Ingen solgte flere plater i Norge enn henne. Hun var innom de fleste genre og var sentral i trioen Swe-Danes. På høyden av karrieren samarbeidet hun med Duke Ellington.

"Alice Babs har slått alle rekorder for salg av grammofonplater i Norge. Ingen annen vokalist har nådd opp mot henne og ingen har heller så mange bestselgere. Med Käre John, Du ler med dine ögon, Gökuret og Den glade vandraren har hun i Norge også slått ut de amerikanske vokalistene." Den siterte avisnotisen sto å lese midt på 1950-tallet. Da raste Alice Babs-feberen som verst.

Jodle-jenta
Tv-portrettet av Alice Babs i Hovedscenen viser en av Sveriges mest mangesidige sangere, med bl.a. jazz, slagere, barneviser, romanser og kirkemusikk på repertoaret. Hun debuterte i 1939 med "Jodlarflickan", og året etter kom det definitive gjennombruddet i filmen "Swing it, magisteren!".

Hun nøt stor popularitet i Norden under krigen. I 1949 vakte hun voldsom oppmerksomhet på jazzfestivalen i Paris. Tidlig på 50-tallet gjorde hun karriere i Tyskland, og hun dannet gruppen Swe-Danes sammen med danskene Svend Asmussen og Ulrik Neumann i 1958.

Alice Babs ble utnevnt til svensk hoffsanger i 1972.

Dansk dokumentar (2007)
Originaltittel: Alice Babs
Produsert av: DR/Samproduksjon
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl , tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no