Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 6. desember 2007 kl 20.10 Utenfor Eden: Av jord

Formet av menneskehånd

Risdyrking har gitt grunnlag for en av verdens største sivilisasjoner. Her fra Yunnan-provinsen i Kina. (Foto: NRK)
Risdyrking har gitt grunnlag for en av verdens største sivilisasjoner. Her fra Yunnan-provinsen i Kina. (Foto: NRK)
Julens store praktserie "Utenfor Eden" handler om samspillet mellom menneske og natur, og hvordan ulike samfunn verden over utnytter og former landskapene utfra sine behov. Med sin blanding av reiseskildring, natur- og kulturreportasje, historie og mytologi byr de tre programmene på opplevelse og kunnskap i ett.

"Utenfor Eden" er produsert i samarbeid mellom NRK Program riks i Bergen Hordaland og Univisjon ved Universitetet i Bergen. Det er det samme miljøet som stod bak seriene "En reise i vannets historie" og "Blå rikdom", som begge ble store internasjonale suksesser.

I de tre programmene får vi innblikk i nye sammenhenger og får se hvordan menneskets bruk av naturen førte oss fra jeger- og sankersamfunnets enkle liv til urbansamfunnets overflod. Seriens forteller og reiseguide er Svein Haaland, som er kjent fra en rekke naturprogrammer i radio og tv.

Arbeidet med serien har pågått helt siden 2001, og innspillingen ble gjort i en 15-måneders periode fra sommeren 2003. Opptakene er gjort i Peru, Etiopia, Spania, Nederland, Tyrkia, Irak, Nepal, Kina, Tibet, Hellas, USA, Svalbard og Vestlandet.

Kulturlandskap
Om vi bor i New York, en fjellandsby i Nepal, i Amazonas jungel eller på en slette i Etiopia, så er det jorden vi lever av. Da mennesket for over ti tusen år siden begynte å dyrke jorden, var det begynnelsen på en prosess som ikke bare endret landskapene i verden, men også menneskenes livsbetingelser, tankegang og levemåte.

Bylandskapet er resultatet av en ti tusen år lang prosess med å tilpasse vill natur til menneskenes behov.
Bylandskapet er resultatet av en ti tusen år lang prosess med å tilpasse vill natur til menneskenes behov.
Hva har disse endringene ført til for folks dagligliv og for utvikling av kultursamfunn og sivilisasjoner? Hvorfor begynte man å dyrke jorden, og hva førte det til når mennesker begynte å holde husdyr? Hva har bygging av kanaler og diker med politiske maktforhold å gjøre? Hvordan oppstod eiendomsretten? Hvorfor spiller vi golf, og hvordan kan en god flaske vin virke gunstig inn på eikeskogene i Spania?

Det er noen av spørsmålene programskaperne prøver å finne svar på. Med utgangspunkt i nåtiden, gjennom skildringer fra en rekke ulike kulturer verden rundt, belyses hvordan endringene har lagt grunnlag for utvikling, rikdom og sivilisasjon, og fått betydning for maktstrukturer og utforming av politiske systemer.

Fjellnomader og kystbønder
Det første programmet i serien, "Av jord", tar utgangspunkt i de tidlige landskapsendringene. Vi følger nomadene i fjellene i Tibet og ser hvordan ville kornsorter ble sanket og foredlet i Etiopia. Vi besøker en indianerstamme i Amazonas-jungelen som praktiserer svijordbruk, og ser hvordan også norske kystbønder bruker flammer til å endre vill natur, for å holde skogen borte fra lyngmarkene der sau og kyr skal beite.

Bomullsdyrking i Arizona, USA.
Bomullsdyrking i Arizona, USA.
Det andre programmet, "Fruktbar balanse" (2. januar), viser hvordan mennesker i kampen for å overleve bruker kunnskap og teknologi for å vinne nye landskap. Vi deltar i jernproduksjon i Etiopia, dyrker ris i terrasselandskap i Nepal, høster oliven på Kreta og ser på hvordan bomullsåkrene i USA la grunnlag for et av verdens mest populære plagg, frihetssymbolet dongeribuksen.

Det tredje programmet, kalt "Drømmen om Edens hage" (9. januar), viser hvordan vi i kampen for det gode liv fremdeles påvirker landskapene rundt oss, men gjerne på andre måter enn før. Her spiller vi golf og høster korkeikbark i Spania. Vi dyrker tulipaner i Nederland og besøker en kullgruve på Svalbard. Også dette er et landskap tilpasset menneskelige behov.

Fagkonsulenter
I arbeidet med serien har programskaperne hatt tilgang på et unikt kunnskapsmateriale fra Universitetet i Bergen. Internasjonalt kjente forskere, som sosialantropologen Gunnar Håland og botanikeren Peter Emil Kaland, har medvirket som konsulenter.

Prosjektleder for serien er Thomas Hellum, som har delt regiansvaret med Nils Arne Sæbø i Univisjon ved Universitetet i Bergen. Kjell Jarle Høyheim og Terje Dale fra NRK samt Torny Aarbakke fra Universitet i Bergen har sittet i styringsgruppen for prosjektet.

Dokumentarserie i 3 deler
Produsert av NRK Program riks i samarbeid med Universitetet i Bergen
Manusforfatter og forteller: Svein Haaland
Prosjektleder: Thomas Hellum
Regi: Thomas Hellum og Nils Arne Sæbø
Foto: Anette Berentsen og Nils Arne Sæbø
Produksjonsleder: Gunn Aasen
Postprodusent: Cecilie Skurtveit
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99