Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 31. mars 2007 kl 21.00 Niern: Dark blue world

I krig og kjærlighet…

Vennskapet mellom to menn blir satt på prøve i krig, politiske omveltninger og romantisk rivalisering i dette tsjekkiske dramaet. Løytnant Franta Slama (Ondrej Vetchy) er toppilot i det tsjekkiske luftvåpenet. Han får i oppdrag å trene opp den lovende unge flygeren Karel Vojtisek (Krystof Hadek). De blir venner, men nazistenes invasjon av Tsjekkoslovakia får mye å si for vennskapet.

Franta og Karel orker ikke presset fra okkupasjonsmakten, og flykter til England. Der melder de seg til tjeneste i det britiske flyvåpenet, RAF, sammen med andre eksiltsjekkere. Under et flyoppdrag over England krasjlander Karel, og oppsøker en gård hvor Susan (Tara Fitzgerald) bor. Mannen hennes er i marinen, og Karel forelsker seg hodestups i Susan. Men etter en kort affære med Karel, bestemmer Susan seg for at hun foretrekker den eldre og mer verdensvante Franta.

Karel og Franta strever med å opprettholde vennskapet til tross for begges interesse i Susan. Men krigen tar endelig slutt, og tsjekkerne vender tilbake til hjemlandet. I Tsjekkoslovakia har det imidlertid skjedd store politiske forandringer, og Franta blir beskyldt for antikommunistisk virksomhet. De to vennene skiller lag.

Tsjekkisk/britisk drama (2001)
Originaltittel: "Tmavomodry Svet"
Med Ondrej Vetchy, Tara Fitzgerald, Oldrich Kaiser, Krystof Hadek, Charles Dance, Anna Massey
Regi: Jan Sverák
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78