Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 30. januar 2008 kl 21.30 Er USA klar for en svart president?

Sensasjonen Obama

Barack Obamas spesielle velger-appell er gjenstand for en dokumentar fra BBC. (Foto: BBC)
Barack Obamas spesielle velger-appell er gjenstand for en dokumentar fra BBC. (Foto: BBC)
De svartes Amerika – fra slaveri og undertrykkelse til frigjøring. Og videre framover med Barack Obama. Men er USA virkelig klar for sin første afroamerikanske president?

Han er den første svarte kandidaten som har tatt steget nesten helt fram til å kunne velges som amerikansk president. Slik sett Obama er en sensasjon. Det er bare om lag en uke igjen til den såkalte Super Tuesday, da ikke mindre enn 21 amerikanske stater holder valgmøter. I mellomtiden kan vi studere fenomenet Barack Obama nærmere i en BBC-dokumentar.

Svarte og hvite
Obama har sterk appell både til svarte og hvite velgere. Hans budskap om et Amerika der ulike folkeslag står sammen, er oppløftende. Han ønsker å viske ut skillet mellom det hvite Amerika og de rundt 13 prosent afroamerikanere, og står fram som en kandidat for begge velgergrupper, med et klart budskap: forandring.

Men det er dem som søker å lattergjøre Obama. Han er utsatt for – riktignok falske, men likevel ondsinnede og ødeleggende – bakvaskelser og rykter.

Sharpers kritikk
En av Obamas partifeller, den svarte menneskerettighetsaktivisten Al Sharper som også har vært påmeldt til å bli demokratenes presidentkandidat, anklager ham for å være veik i forhold til rasespørsmål. Sharper sier dette er Obamas måte å tekkes hvite velgere på.

Uansett, Obama har massiv støtte hos hvite velgere. Av dokumentaren framgår f.eks. at Obama har sterk støtte blant rike velgere i de hvite forstedene av Chicago.

Valgforskeren Drew Westen forteller i BBC-programmet at Obama er "enhver hvit velgers forbilde på en svart mann". Han legger til at Obama er "omtenksom, veltalende, pen og passer ikke til de stereotype bildene av farlige mørkhudete menn man ser hver dag på TV".

Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: Er USA klar for en svart president?
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson: e>1, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no