Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 11. mai 2001 kl 23.15 Øyeblikkelig hjelp

Fransk legedrama

Den dyktige anestesilegen Julie (Mathilda May) mister fotfestet både i jobben og privat etter at broren dør i en bilulykke. (Foto: Gilles Schrempp, France 2)
Den dyktige anestesilegen Julie (Mathilda May) mister fotfestet både i jobben og privat etter at broren dør i en bilulykke. (Foto: Gilles Schrempp, France 2)
I den franske dramaserien ”Øyeblikkelig hjelp” møter vi Mathilda May i rollen som den unge og dyktige legen Julie. Hun mister fotfestet i livet både profesjonelt og privat når hun blir utsatt for en ulykke der broren hennes omkommer.

32 år gamle Julie arbeider som anestesilege ved legevakten i Paris, og blir beundret av kollegene for sin faglige dyktighet og sin evne til å beholde roen i de mest akutte situasjoner.

Når hun oppdager at ektemannen har vært utro, bestemmer hun seg for å reise hjem til familien for å tenke gjennom hva hun skal gjøre. Sammen med broren Pascal setter hun seg i bilen for å kjøre til foreldrenes hjem. Men underveis skjer en fryktelig ulykke der Pascal blir drept.

Mister selvtilliten
Når Julie kommer tilbake på jobb ved Paris-akutten, oppdager kollegene snart at noe er alvorlig galt fatt. Julie begår den ene feilen etter den andre og synes fullstendig å ha mistet troen på seg selv.

Også på det private plan går Julies liv i oppløsning etter ulykken. Verken ektemannen eller familien er i stand til å gi henne den forståelse og trøst hun trenger. I stedet opplever hun sympati og støtte fra en helt ukjent mann, Luc (Nils Tavernier), en pressefotograf som følger legeteamet på jobb.

Lege og forfatter
”Øyeblikkelig hjelp” er basert på en bok av Lorraine Fouchet, som selv arbeidet som lege i en årrekke før hun ble forfatter på heltid. Legenes hverdag har en sentral plass i serien, og skuespillerne fulgte arbeidet ved Paris’ legevakt SAMU i lengre tid for å forberede seg på sine roller.

Mathilda May (36) er et kjent ansikt i fransk film, og ble tildelt den ettertraktede Romy Schneider-prisen for unge skuespillere i 1989. Om sin rolle i ”Øyeblikkelig hjelp” sier hun:
- Jeg ble umiddelbart fengslet av denne historien om en kvinne hvis hele tilværelse står på spill. Jeg følte meg berørt av Julie som i selvoppofrelse undertrykker sitt liv som kvinne, og som selv må gjennomgå en serie av prøvelser. Filmen har også latt meg bli kjent med et miljø som var helt ukjent for meg og som jeg virkelig beundrer. Legene ved Paris-akutten er våre moderne helter, sier Mathilda May.

Fransk serie fra 2000
Originaltittel: De toute urgence
Produksjon: Flach Films/France 2
Regi: Philippe Triboit
I rollene bl.a. Mathilda May, Nils Tavernier, Eva Darlan, Pierre Cassignard, Jacques Boudet
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilder
1. Den dyktige anestesilegen Julie (Mathilda May) mister fotfestet både i jobben og privat etter at broren dør i en bilulykke. (Foto: Gilles Schrempp, France 2)

2. Julie (Mathilda May) møter uventet sympati hos pressefotografen Luc (Nils Tavernier). (Foto: Gilles Schrempp, France 2)

3. Handlingen i dramaserien ”Øyeblikkelig hjelp” utspiller seg ved legevakten i Paris. (Foto: Gilles Schrempp, France 2)