Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. august 2010 kl 20.05 Monsterfisken i Kongo

En grådig slektning av pirajaen


Midt i Afrikas hjerte, i en av verdens mektigste elver, svømmer et enormt rovdyr. For forskerne vi følger, kan fisken, en grådig slektning av pirajaen, være nøkkelen til å forstå den sanne historien om et av Afrikas viktigste økosystem, Kongobassenget.

Melanie Staissny leder et internasjonalt forskerteam som reiser dypt inn i Kongos elver, et fredelig og rolig område, i et land som ellers har vært herjet av sivilkrig og elendighet i mange år. De oppdager et mangfold i naturen, helt uten sidestykke. Hvordan kan et så lite geografisk område inneha et så variert dyreliv? Forskerne er helt enige om at de alle har kommet til et helt spesielt område der levevilkårene gjør at dyrelivet utvikler seg mye raskere enn ellers. Nå gjenstår det å finne grunnen til hvorfor det skjer.

Et av de mest slående eksemplene på mangfoldet i Kongos elv er the Goliat Tiger fish, som kan bli opp til 45 kg. De anses å være en av de mest suksessfulle undervannsdyr og passer dermed utmerket til å bedre forstå Kongobassengets geologiske historie. Utfordringen er å fange dem.

Dokumentaren viser jakten og fangsten på dette imponerende rovdyret med dens strømlinjeformede kropp og dens imponerende kjeft full av sylskarpe tenner. Tilslutt tar forskerne DNA-prøver, en ny brikke i puslespillet, for å forstå mer om Kongobassenget.


Britisk dokumentar (2009)
Produsert av: National Geographic Television Production
Orginaltittel: Mystery Fish of Congo
Pressekontakt: Karoline Berg, tlf: 23042033/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no